Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Kivonult a műszak a győri színházban

A győri színházban épp a főpróbát kezdték volna el, ám a műszak bejelentette hazamegy, letelt a munkaidő.
Hétfő este a Győri Nemzeti Színházban a Turandot főpróbáját kezdték volna el. Ám a műszak bejelentette, letelt a tizenkét órás munkaidejük. Ők hazamennek. A művészek, zenészek ott maradtak az első főpróbán magukban.

A Győri Nemzeti Színházban a műszakiak és a színház vezetése között nem volt konfliktusoktól mentes az élet az elmúlt hetekben, hónapokban. A műszak például követelte, hogy kapják meg azt az adható juttatást, amelyet eddig rendszeresen kézhez vehettek. Ráadásul a műszakiak közül többen fegyelmit kaptak az elmúlt hetekben. A munkaügyi perek száma tehát úgy tűnt, szaporodni fog, ám a munkáját ezen gondok ellenére mindenki elvégezte. Egészen hétfőig. Akkor a Turandot (a különleges látványt kínáló díszletvilágról és tervezőjéről, Kentaurról szombati Szieszta mellékletünkben számolunk be) főpróbáját tartották volna. A műszakiak szabályozott, 12 órás munkaideje lejárt, és egy kis intermezzo után tizennégyen elhagyták a próbát közülük.

Korcsmáros György színházigazgató szerint a gazdasági vezető felajánlotta a műszaknak, hogy kifizetik a túlórát, ám ők ennek ellenére csoportosan kivonultak a zenekari nagy főpróba kezdetén. Az igazgató úgy gondolja, a színházat azért tartja fenn az önkormányzat, hogy művészi munkát végezzen. Ennek rendeltek alá eddig is mindent. Korábban is volt példa a tizenöt órás munkavégzésre.
A kivonulás után a művészek szinte azonnal egy levelet fogalmaztak meg, és a táncosok, csoportos szereplők is műszaki munkára jelentkeztek, hogy biztosítsák a próbákat és az előadást. A műszakiak tegnap reggel munkára jelentkeztek, ám közölték velük, február 2-ig fel vannak függesztve. Tegnap este belső erőket mozgósítva, a hiányzó műszakiakat helyettesítve megtartották a Turandot főpróbáját.
Szakács Szabolcs, a Színházi Műszaki Dolgozói Szakszervezet elnöke (van egy másik szakszervezet is a színházban) azok között volt, akik elmentek a főpróbáról. Ahogy mondta, tegnapelőtt egész nap dolgoztak. Enni sem volt idejük.

Este háromnegyed hatkor kérték a műszaki vezetőt, oldja meg a helyzetet, keressen megoldást. Ehelyett Korcsmáros György felhívta a színpadra őket, majd a társulatot a nézőtérre ültette, és a műszakra mutogatva azt mondta: „Pk azok, akik nem akarnak velem színházat csinálni." Szakács Szabolcs szerint, ha Korcsmáros ott a színpadon ígéretet tesz, hogy kifizeti a túlórát, és nem szégyeníti meg őket, maradtak volna. Táncosok, csoportos szereplők, színészek is jelentkeztek munkára a műszakiak helyett.

Állásfoglalás 
(A levél, amelyet a Győri Nemzetiben kedden lapzártánkig 131-en írtak alá.)

Alulírottak, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai, a Turandot című produkció művészeti közreműködői felháborodással értesültünk arról, hogy a színház műszaki dolgozói közül tizennégy fő 2006. január 30-án a Turandot című opera főpróbáján megtagadta a munkavégzést. Tették ezt annak ellenére, hogy a heti munkaidő-kiírást az előző héten tudomásul vették... Tudjuk, hogy aznap már nehéz tizenkét óra állt mögöttük, mégis úgy gondoljuk, a produkció kétszáz fő közreműködője megérdemelte volna, hogy velünk együtt a még hátralévő két órát teljesítsék. A Győri Nemzeti Színház, de a magyar színjátszás történetében is példátlan, a színházhoz méltatlan, etikátlan viselkedést, munkánk semmibe vételét, a kompromisszumkeresés teljes hiányát mellőző „végső megoldást" maximálisan elítéljük. Tisztelt közönségünk érdekében is reménykedünk abban, hogy többhetes munkánk néhány dolgozó felelőtlen és etikátlan viselkedése miatt nem vész kárba és az előadás hétvégi bemutatója nem marad el. Kérjük társulatunk tagjait, a produkció közreműködőit, hogy ezen állásfoglalást aláírásukkal megerősítsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy induló

Olimpia

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én… Tovább olvasom