Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Kivilágítva biztonságosabb

A kerékpáros-balesetek döntő többsége a nem megfelelően kivilágított járművek miatt következik be. A rendőrség ezért figyelemfelhívó akciót szervezett a napokban Mosonmagyaróváron.
A kerékpárosok számának folyamatos növekedését az ország többi részéhez hasonlóan Mosonmagyaróvár környékén sem követte a biztonságos közlekedéshez szükséges infrastruktúra. A biciklisek így kénytelenek – néhány kivétellel – a többi járművel együtt közlekedni a nagy forgalmú, rossz minőségű utakon. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a biciklisek sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljék a baleseteket.
Gergó Gábor alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta: Mosonmagyaróváron és környékén idén hetvennyolc személyi sérüléses közlekedési baleset történt, amiben összesen száznégyen sebesültek meg. Tizenegy alkalommal biciklis, négyszer segéd-motorkerékpáros, egyszer pedig gyalogos volt a baleset okozója. Az esetek elemzése során megállapították, hogy a kerékpárosok nem viseltek láthatóságukat megkönnyítő eszközöket, és a bicikliket sem szerelték fel fényvisszaverő prizmákkal, lámpákkal. A meglévő világítóberendezések állapota is hagy kívánnivalót maga után. Az alezredes hangsúlyozta: egy kivilágítatlan kerékpárost a gépkocsi tompított világítása mellett csak mintegy harminc méterről lehet észrevenni, ami sokszor kevesebb, mint a féktávolság. A prizmával, fényvisszaverő szalaggal ellátott kerékpárokat ezzel szemben már hatvan méterről, a kivilágított bicikliseket pedig akár több száz méterről észre lehet venni.
Az ősz beköszöntével megváltozott időjárási körülmények miatt a Mosonmagyaróvári Baleset-megelőzési Bizottság kéri a kerékpárosokat, hogy elsősorban saját testi épségük érdekében szereljék fel biciklijüket a megfelelő eszközökkel és amennyiben lehetséges, ruhájukon is viseljenek a láthatóságukat megkönnyítő fényvisszaverő csíkokat. Ennek érdekében az elmúlt napokban – a baleset-megelőzési bizottság jóvoltából – a rendőrök láthatósági mellényeket ajándékoztak a kerékpárosoknak.
Az elmúlt napokban két biciklisbaleset is történt Mosonmagyaróváron. Egy 14 éves gyermek kerékpározott a Csillagvirág és a Tűzliliom utca kereszteződésében, amikor nem adott elsőbbséget a védett úton haladó személygépkocsinak, így összeütköztek. A biciklist súlyos sérülésekkel szállították a mentők a győri kórházba.
A Flesch Károly utcán szabályosan közlekedő kerékpárosnak nem adott elsőbbséget az úgynevezett szervizúton haladó személyautó, így elütötte a biciklist. A baleset következtében a kerékpáros nő könnyű sérüléseket szenvedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az ’56-os évfordulót?

Tovább olvasom