Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kivették a szcientológusokat a pedagógus-továbbképzésből

Hiller István oktatási és kulturális miniszter visszavonta az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. számára kiadott engedélyt - közölte a szaktárca.
Az engedély hétfőtől hatályos visszavonása azt jelenti, hogy a pedagógus-továbbképzésben nem használható többé az L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia program - olvasható a közleményben.

A szaktárca megállapította, hogy "nincs reális esély a programban kidolgozott célok megvalósítására", mert azokat csak általánosságokban fogalmazták meg. A program által kínált ismeretek pedig nem nyújtanak többet a korábban már engedélyezett pedagógus-továbbképző programoknál - fűzték hozzá.

Az OKM szerint sérülnek azok az elvek, amelyeket a vonatkozó kormányrendeletben - a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól, kedvezményeiről - rögzítettek.

Az MDF szerdán azt közölte a távirati irodával: elfogadhatatlannak tartja, hogy szcientológus módszerek érvényesüljenek a magyar oktatási rendszerben. A párt felszólította Hiller Istvánt, hogy "haladéktalanul változtassa meg a tárca korábbi döntését, amely a pedagógus-továbbképzésben teret biztosít a több nyugat-európai országban vallásként el nem ismert, nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő szektának".

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította L. Ron Hubbard 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. Magyarországon 1989-ben alakult meg az első csoport Dianetika Egyesület néven. A magyarországi Szcientológiai Egyház 1991-ben jött létre.

Az Alkalmazott Oktatástan 1972 óta tart kurzusokat tanároknak, oktatóknak, szülőknek és hallgatóknak. Az alapítvány oktatói jelen vannak Dél-Afrikában, Kínában és Costa Ricában - olvasható a szervezet weboldalán.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.20.

Tovább olvasom