Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Kíváncsi, mire költötték a parlagfűirtásra felajánlott adót?

Például ezüstmetál cipőtisztító gépre a hivatalba, drága mobiltelefonokra, laptopokra és irodaszerekre, diplomatatáskára, teákra és pogácsára.
Több mint 1,1 milliárd forint jött össze a parlagfű elleni harcra még 2009-ben, mert 177 ezer adózó úgy rendelkezett, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékát az állam fordítsa erre a több millió ember életét megkeserítő problémának a megoldására.

Az adófizetőktől származó 1,1 parlagfűpénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosította másra, méghozzá főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. Így már csak nagyjából 483 millió forint maradt.

A maradékból a számlákat tételesen átnéző HVG írása szerint a pénz nagyobbik részét teljesen más célokra fordították. Hogy mire?

Például a kormányhivatalok közüzemi számláira, villanyszerelésére, fénycsőszerelésre, és kazánszerelésre, szőnyegtisztításra.

Kütyükkel felszerelkezve törnek a parlagfűre, gyakorlatilag minden szervezetnél visszatérő tétel az informatikai, irodatechnikai és mobilkommunikációs fejlesztések, beruházások. Van számla digitális fényképezőgérpől, laptopról vagy személyi számítógépről, illetve nyomtatóról is. Van a listán LCD TV, USB-s lézeregér, tabletek, szkennerek, mobilok is.

Hasonlóak a tendenciák az irodaszereknél. Oldalakon keresztül lehetne sorolni a tételeket az irodagéppapírtól a borítékig, a háztartási csomagolópapírtól a tűzőgépekig.

A számlák között rengeteg a hivatali gépkocsikkal kapcsolatos: milliós üzemanyagszámlák, karbantartás a teljes szerviztől az egyszerű olajcseréig.

A HVG azonban olyan kiadásokat is talált, amelyekről már tényleg nehezen, vagy legfeljebb közvetve állítható, hogy elengedhetetlen feltétele lenne a parlagfű elleni harcnak.

Ilyenek például a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal bevásárlása a helyi szupermarketben: az amúgy hiányos oldalakkal átadott számla többek közt kávékról, ásványvízről és egy rakat különféle teáról szól, hozzá egy kis citromlé és édesítőtabletta.

A fővárosi kormányhivatal földhivatalának beszerzése is említésre méltó, összesen 522 ezer forintért rendeltek elektromos cipőtisztító gépeket. A parlagfű irtásán fáradozó földhivatali alkalmazottak cipője valószínűleg nagyon koszolódik.

A megyei kormányhivatalok földhivatalai 49 millió forintot költhettek el "a helyszíni ellenőrzések költségeire", míg a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai további 50 milliót. Óriási tétel a tárca számvetése alapján a gyomnövény légi felderítése is, ami önmagában 100 milliót vitt el.

A szerződések, számlák átnézése során elvétve lehetett olyat találni, ami a tényleges irtási tevékenységhez kapcsolódott: kisebb számlákat gépi kaszálásról, mezőgazdász közreműködéséről, de valamivel szakmaibb befektetésnek tűntek a növény- és talajvédelmi szolgálatok által vásárolt laborfelszerelések is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János kétszer volt fogdában

Volt katonatársa szerint sorkatonaként Áder ittasan lövöldözött és fogdába került. A köztársasági… Tovább olvasom