Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kiváló drámaíró

Az első helyezésen kívül a közönségdíjat is átvehette a győri Mészáros Urbán Szabó Gábor azon a drámaíró versenyen, melyet a Magyar Rádió hirdetett meg.
Mészáros Urbán Szabó Gábor nem számított a sikerre.
A kétszeresen díjazott fiatalember szülei unszolására februárban szinte az utolsó pillanatban jelentkezett felhívásra, melyet a közszolgálati adó 26 éven aluliak számára írt ki. A neves szakemberekből álló zsűri az ő művét találta a legjobbnak. A három dobogós darabot a kaposvári színházban mutatták be, ahol a publikum is szavazott: ennek eredménye lett a közönségdíj.
A győri tanítóképző főiskola harmadéves szociálpedagógia –

művelődésszervező szakos hallgatója korábban nem vett részt hasonló pályázatokon, az irodalommal azonban már régóta szoros a kapcsolata, elsősorban a prózaírás áll közel az egyéniségéhez. A 24 éves fiatalember a két éve létrehozott Drót nevű, időszakosan megjelenő, ifjú művészek alkotásait közlő kiadvány egyik szerkesztője. Versei több helyütt megjelentek, a drámai próbálkozást azonban csak kísérletnek szánta, így nem is bízott a sikerben. Az értesítéskor egyszerűen nem hitt a szemének. Az általa kitalált és mindössze két hét alatt papírra vetett történet egy nyári éjszakán játszódik, a középpontjában hat fiatal áll. Közülük az egyik öngyilkos lesz, s amikor a többiek észreveszik, elkezdik találgatni, hogy mi lehetett tettének az oka. Végül kiderül, hogy a fiú belelovalta magát különböző vallásokba, s elég sajátosan értelmezett bizonyos dolgokat. A darab leginkább azt a kérdést boncolgatja, hogy feloldozható-e, me gváltható-e az ember.
A kaposvári színházban a három egyfelvonásos drámát valódi színészek és rendező állította színpadra. A győri fiatalembert csupán három közeli hozzátartozója kísérte el, míg a másik két helyezett népes rajongótáborral érkezett. A szavazáskor Mészáros Urbán Szabó Gábor biztos volt benne, hogy nem neki ítélik a közönségdíjat, de tévedett. A verseny jutalmaként egy balatoni hétvégét nyert a főiskolás, valamint százezer forintot. Ez az összeg elsősorban könyvállományának gyarapodását szolgálja. Gábor a jövőjét mindenképp az irodalom közelében képzeli el, bár tisztában van vele, hogy ez nem olyan pálya, ahol biztos a megélhetés. Jövőre diplomázik, s azután filozófia vagy esztétika szakon szeretne tovább tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a Széchenyi hitelkártya

A kormány közlésével ellentétben várhatóan nem májusban, hanem csupán június végén jelenik meg a Tovább olvasom