Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kiutat mutat a válságból a hazai bor

Magyarország - „Magyar borral lábaljunk ki a válságból!" – a felszólítást a hazai védelmére egyre több magyar borász emlegeti. Az egészséges lokálpatriotizmus erősítésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke is egyetért. Sőt, szerinte a külföldi példák is azt mutatják, ez kisegítheti a hazai termelőket a válságból.
– A burgenlandi agrárkamara magyar származású vezetője egyszer arról beszélt nekem, mennyire féltek az osztrák gazdák attól, hogy miután Ausztria csatlakozik az Európai Unióhoz, hirtelen a nyakukba szakad a hatalmas konkurencia. Aztán mégis jól jöttek ki ebből a helyzetből. Az ok egyszerű volt: magas minőségi szintre törekedtek és az egészséges lokálpatriotizmust erősítették – idézte fel azokat a jó tanácsokat Vaszari László, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, amelyeket követésre érdemesnek tart. Szerinte Magyarországon is növelni kell a saját termékek iránti bizalmat és erre most a válság miatt még nagyobb a szükség. A hazai védelme azért is fontos, mert a magyar szőlőből készült borok nyolcvan százaléka itt is fogy el.

A termelők minőségre törekvése kapcsán megjegyezte: nem az a lényeg, hogy palackozott formában kerüljön értékesítésre a bor, hanem hogy jó legyen. A bortermelőknek azonban manapság nemcsak az értékesítéssel kell foglalkozniuk, hanem azzal is, hogy változik a borok eredetvédelmét érintő szabályozás, amelynek jelenleg a szakmai egyeztetése folyik. A HNT el akarja érni, hogy a nemzeti sajátosságnak számító elnevezések, amelyek a köztudatban ismertek, megmaradjanak. A borászoknak pedig érdemes lesz átgondolniuk, milyen kategóriákba éri meg besorolni boraikat, ugyanis a magasabb fokozatok szigorúbb, költségesebb eljárásokat jelentenek. Azok pedig nem mindig érvényesíthetők az árban.

A HNT a forgalomba hozatali járulék igazságosabb megállapítását is szeretné elérni. Azt, hogy a literenként egységes nyolc forint helyett öt, illetve tíz forint legyen; a kisebb összeget az olcsóbb, a magasabb járulékot a prémiumborok után kellene fizetni.

Miért olcsóbb a külföldi?

A hazai piacot a hazai bortermelők hátrányára tavaly nyáron az országot nagy mennyiségben elárasztó, főképp vörös olasz lédigbor zavarta meg Vaszari szerint. Úgy tudja, tartálykocsikban csaknem félmillió hektoliter érkezett literenként nyolcvan-száz forintos áron. Ennyiért az elnök szerint tőlünk délebbre se tudják a bort előállítani, szerinte valószínűleg az olaszországi túltermelés miatt támogatást kaptak a kivitelhez az ottani gazdák. A HNT foglalkozik azzal, hogy az okok hátterét feltárja, miért tud olcsóbb lenni esetenként a külföldi bor a magyarnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítettből leépítés-szakértőt képeznek

Nyugat-Dunántúl - A szakszervezet további vállalati létszámcsökkentésekre számít, ezért elkezdte a… Tovább olvasom