Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kitűnő teljesítményt értek el a nyugdíjpénztárak második negyedévben

Minden idők talán legjobb teljesítményét érték el a nyugdíjpénztárak az idei második negyedévben, amivel nemcsak az előző negyedév veszteségét "dolgozták le ", de a tavalyi veszteségek nagy részét is annak köszönhetően, hogy a tőkepiacokra visszatért a likviditás, erősödött a befektetői bizalom - ismertette Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke háttérbeszélgetésen.
A Stabilitás Pénztárszövetség legfrissebb adatai szerint a szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztáraknál a kockázatos eszközök alapján megkülönböztetett három portfólió hozama 10 százalék körül alakult: a klasszikusé 9,71, a kiegyensúlyozotté 11,14, míg a növekedésié 11,7 százalék volt.

A portfóliók előző negyedévi vesztesége rendre: 6,97; 6,99 és 3,83 százalékot ért el. Bár idén január elsejétől minden magánnyugdíjpénztár kötelezően bevezette - többségük már korábban - a választható portfóliós rendszert, a kockázatosabb, de magasabb hozamú befektetési lehetőségeket a kedvező eredmények ellenére sem használták ki teljes mértékben a magánnyugdíjpénztárak. Nőtt az elmúlt időszakban a befektetések földrajzi sokszínűsége, amelyet azonban a nemrégiben bevezetett devizakorlátozás szűkít a Stabilitás szerint.

Nagy Csaba megerősítette: a devizakorlátozás visszalépést jelent a szabályozásban, és szerepe inkább a fiskális szempontok érvényesítése, mintsem az árfolyamkockázat kezelése. A bevezetett új korlát, a devizaeszközök arányának csökkentése 5 százalékra - a klasszikus portfóliónál - csak a hazai állampapír befektetésekre ösztönözne a globális környezetben. Holott a nemzetközi diverzifikáció nemcsak alapvető kockázatkezelési rendszer, de biztosítja, hogy a pénztártagok ne legyenek egyoldalúan kiszolgáltatva a hazai gazdaság teljesítményének, részesülhessenek a jobban prosperáló gazdaságok pénz- és tőkepiaci hozamaiból - húzta alá a szövetség elnöke.

Az idei második negyedévben a szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztári vagyon piaci értéke meghaladta a 2 ezer milliárd forintot, 266,8 milliárd forinttal, 15,3 százalékkal nőtt. Az egy pénztártagra jutó vagyon a 2007. évi 715 ezer és a 2008. évi 637 ezer forintról az idén a második negyedév végére újra 719 ezer forintra emelkedett. A taglétszám 15.300-zal bővült, a más pénztárba átlépők száma az előző negyedévi mintegy 44 ezerről 53.500-ra nőtt. Nagy Csaba hangsúlyozta: az átlépéseket gyakran nem az ügyfelek saját elhatározása generálja, hanem az ügynökök rábeszélése. Úgy vélte: szabályozni kellene ezen a területen is az ügynökök tevékenységét, hasonlóan más országok gyakorlatához. Van ahol megtiltották az ügynökök általi átlépést és van, ahol közjegyző előtti aláíráshoz kötik azt - mutatott rá a szövetség elnöke.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2009. október 12. 09:23
    „Ezt a cikket tegyék el és vegyék elő kb 10 múlva,hogy hova tüntek ez a magánnyugdíjjak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: csökkent a belföldi turizmus az idei első félévben

Az idei év első felében a magyar lakosság 21 százaléka tett legalább egy alkalommal többnapos… Tovább olvasom