Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kitart a pártszavazás mellett a Gyurcsány-platform

Kitart pártszavazási kezdeményezése mellett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform. A tömörülés ezt hétfő este, országos elnökségének és tanácsának ülése után tudatta az MTI-vel. A voksolás szerdán kezdődik.

A platform tudatta: bár megítélésük szerint sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsős párttá formálják az MSZP-t. Azonban "a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől", ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről - olvasható a közleményben.
A Demokratikus Koalíció szerint "a vezetés kezdettől kétértelmű magatartást tanúsított", a mai napig nem tudni hitelt érdemlően, hogy hány tagja van a szocialista pártnak, az elnökség több tagja pedig - annak ellenére, hogy igennel szavazott a pártszavazás elrendelésére - a nyilvánosság előtt távolmaradásra buzdította a párttagokat.
A Gyurcsány-platform "nyílt szószegésnek" tartja, hogy a hétvégi kongresszuson a vezetés olyan határozatot támogatott, amely a pártszavazási kezdeményezés visszavonására kérte fel a Demokratikus Koalíciót. "Ezzel a pártszavazás erkölcsi és politikai feltételei sokat sérültek. Nem hagyjuk, hogy a pártszavazás ügye rossz hatalmi játszmájává silányodjon" - írták.
A platform ugyanakkor üdvözölte a kongresszusi határozat azon pontját, amely a pártszavazás témáiban alapszabály-módosításokat előkészítő döntést hozott, "ezáltal megerősítve, hogy a pártszavazás kérdései valós, fontos, a párt működése és sikeressége szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyeket érintenek". Leszögezik azt is, hogy a Demokratikus Koalíció a kongresszus kérésének megfelelően részt vesz az alapszabály módosítását előkészítő testület munkájában.
Az MSZP választmánya május végi ülésén úgy határozott: június 22-e és 28-a között rendezik meg a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást. Az MSZP tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.
A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.
Az MSZP szombati kongresszusán ugyanakkor a küldöttek kétharmada támogatta azt - az MTI információi szerint Baja Ferenc által felvetett - javaslatot, amely pártszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól.
Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően elmondta: meglepte a javaslat, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most "valakik nem akarják betartani", ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését.
Mesterházy Attila pártelnök úgy reagált a volt miniszterelnök szavaira: nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

Olvasóink írták

 • 1. Eva- 2011. június 22. 12:30
  „"közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket.
  Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni
  , s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e.
  Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról.
  A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki. "

  Minta a fidesznek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott Olaszliszkánál: vonat és személyautó ütközött

Két ember halt meg abban a balesetben, amely Olaszliszka határában, egy vasúti átjáróban történt hétfő este. Tovább olvasom