Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Kitaibel Pálra emlékeztek

Kitaibel Pálra, az egyik legnagyobb hazai polihisztorra emlékeztek tegnap abból az alkalomból, hogy 200 ével ezelőtt június 19-én indult soproni útjára. Ebből az alkalomból hiánypótló kiadvány jelent meg.
Kitaibel Pál (1757–1817) a Kárpát-medencei flóra igazi felfedezője, ásványvizeink első szakszerű leírója, az első földrengés-monográfia megszerkesztője 1806. június 19-én indult soproni útjára. Sajnálatos, hogy az 1945–46-ban megjelent, még Gombocz Endre által előkészített kétkötetes mű Kitaibel feljegyzéseit csak 1805-ig tartalmazza. A később megjelent harmadik kötet is csak a soproni útjának egy részét közli, arra hivatkozva, hogy a Soproni Szemlében Gombocz Endre már 1937-ben megjelentette, német nyelven. Ez igaz, de csak a június 28-tól július 3-ig terjedő naplórészt. Ezt a hiányt pótolja az évfordulóra megjelent igényes füzet – amelyet tegnap mutattak be a Perkovátz-házban –, amely Andrássy Péter, dr. Szabó T. Attila és Szabó Renáta munkája.
Kitaibel Pál munkáját dr. Bartha Dénes botanikusprofesszor méltatta, kiemelve, hogy a tudós által leírt növények még ma is megtalálhatók a Kárpát-medencében.
Andrássy Péter tanár, Kitaibel-kutató elmondta, azért volt nehéz dolguk a szerzőknek, mert az akkori német nyelven és ceruzával írt napló nehezen olvasható. Arra törekedtek, hogy az olvasó számára egyértelmű fordítást készítsenek. Amennyire lehetett, a települések, a földrajzi helyek mai nevét adták meg, éppúgy, mint a növényfajok felsorolásakor. A füzetet – amely a Hillebrand Nyomdában készült – a Soproni Erdőkért Alapítvány adta ki, támogatók segítségével.
Kitaibel Pál nevét Sopronban utca viseli, és az a Kárpát-medencei középiskolás verseny, amelyet több évtizede rendeztek meg először. A versenyek során eddig több mint 130 ezer fiatal ismerkedett meg a nagy magyar polihisztor munkásságával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön Sólyom–Bush találkozó

Sólyom László köztársasági elnök június 22-én a Sándor-palotában hivatalos látogatáson fogadja… Tovább olvasom