Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kit érdekel az EP-választás?

Magyarország - Egyre kevesebb embert érdekel az idei európai parlamenti választás, és egyre kevesebben mondják biztosra, hogy voksolni fognak. Van, amiben így is verjük az uniós átlagot.
A magyarok 46 százalékát érdekli a júniusi európai parlamenti választás – derül ki az Európai Parlament által a 27 tagországban tavaly október-novemberben elkészített, a napokban publikált reprezentatív közvélemény-kutatásból. Ez nem ígér magas részvételi arányt, igaz, a 2004. júniusi voksoláson a választójoggal rendelkezők mindössze 38,5 százaléka kereste fel szavazókörét, ami azért összejöhet.

A fél évvel korábbi, 2008. tavaszi felmérésben még a megkérdezettek 55 százalékát érdekelte az esemény, azaz hat hónap alatt tovább nőtt az apátia.

Ezzel azonban még mindig „jobbak vagyunk" az uniós átlagnál, ami 44 százalék, jócskán megelőzzük a szomszédos országok közül Szlovákiát (34 százalék) és egy szinten állunk Ausztriával.

Az eltelt hat hónap alatt más változás is történt a közhangulatban. A világot ősszel megfertőző válság hatására az európaiak közül 2–6 százalékkal többen látnának a legszívesebben a leendő kampány témái között olyan gazdasági jellegűeket, mint a növekedés kérdése, a munkanélküliség vagy az infláció-vásárlóerő. Nálunk különösen nagy azok tábora, akik a gazdasági növekedésről hallanának a politikusoktól: a 71 százalékos arány az egész unióban a harmadik legmagasabb. Szlovákiánál 66, Ausztriánál csupán 44 százalék áll ebben a rubrikában.

A honi közönyt mutatja, hogy a kutatás időpontjában a válaszadók mindössze 35 százaléka volt tisztában azzal, hogy 2009-ben EP-választás lesz hazánkban is. Ennek megfelelően a részvételükben megingathatatlan polgárok hányada meglehetősen kicsi, mindössze 23 százalékos, ami 5 százalékkal marad el az uniós átlagtól.

Hogy volt 2004-ben?

Az első európai parlamenti választást 2004 júniusában rendezték meg Magyarországon. Akkor 3,1 millióan mentek el szavazni, ami 38,5 százalékos részvételi arányt jelentett. Négy párt lépte át az 5 százalékos küszöböt: a Fidesz a voksok 47,4, a Magyar Szocialista Párt 34,3, a Szabad Demokraták Szövetsége 7,7, a Magyar Demokrata Fórum 5,3 százalékát szerezte, ami sorrendben 12, 9, 2 és 1 mandátum megszerzésére volt elég.


Olvasóink írták

  • 2. Fedayn 2009. január 28. 11:30
    „10 év és feloszlik az EU!Nem jó senkinek!Majd a gazdagabb,normálisabb országok megint alakítanak maguknak valamit,amit ilyen gyurcsányországok csak kívülről szagolhatnak!”
  • 1. matriné 2009. január 28. 08:54
    „Azt még csak-csak el lehet képzelni, hogy a listás képviselők, mint a bólogatók szavaznak a főnökeik szájíze szerint. De az EU parlamentben vajon mi a dolguk? Mert nem hinném, hogy eddig is tettek valamit az országunk és lakossága érdekében. Vagy ezek is úgy vannak mint az építkezések ellőtt a régészek Magyarországon? Holmi vacak törött cserepek és rozsdás nyílhegyek, kőbalták, találásáért veszik fel a milliókat és költenek a megtalálásukra milliárdokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják az ártérbe épült házak besorolását

Év végéig felfüggesztik az illetékes felügyelőségek az ártérben lévő ingatlanok úgynevezett nagyvízi… Tovább olvasom