Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kiszorulnak a brit diákok egyetemeikről?

Meredeken növekszik a kibővített EU más tagállamaiból brit egyetemekre beiratkozók száma, és a vezető felsőoktatási intézmények lassan hazai jelentkezőket lesznek kénytelenek eltanácsolni.
Meredeken növekszik a kibővített EU más tagállamaiból brit egyetemekre beiratkozók száma, és a vezető felsőoktatási intézmények hazai jelentkezőket lesznek kénytelenek eltanácsolni, ha a kormány nem emeli a finanszírozást és a felvételi kvótákat - írta a szerdai The Times, amely szerint egy év alatt csaknem kétharmadával nőtt az új uniós országokból érkező hallgatók száma.

A konzervatív brit napilap adatai szerint a brit egyetemekre az idén összesen 404 ezer hallgatót vettek fel, 7,8 százalékkal többet a tavalyi 375 ezernél. A más EU-országokból felvett diákok száma a 2004-es nem egészen 12 ezerről az idén 17,2 százalékkal 14 ezer fölé emelkedett, a tíz új tagországból érkező diákok száma ugyanakkor 63,9 százalékkal, 2404-ről 3941-re nőtt.

A The Times szerint 2007-ben várhatóan összesen 91 ezer lesz az akkor már 27 tagú EU külföldi tagállamaiból érkezett hallgatók létszáma a brit egyetemeken.

Az angol felsőoktatás finanszírozásáért felelős állami hivatal ugyanakkor csak 5300 új nappali tagozatos egyetemi helyre különített el pénzt a 2005-2006-os tanévre.

Az uniós szabályok szerint a többi EU-tagállamból érkező hallgatóktól sem lehet nagyobb tandíjat kérni, mint a hazaiaktól. A brit állami egyetemeken szemeszterenként jelenleg 1100 font a tandíj; ezt egy nemrég elfogadott, meglehetősen zajos tiltakozással fogadott törvény alapján az egyes egyetemek 2006-tól tanévenként 3 ezer fontig terjedő pótlólagos díjjal megtoldhatják. Az unión kívül érkező diákoknak azonban akár 20 ezer font tandíj is felszámolható egy-egy tanévben.

Jóllehet a brit felsőoktatás évente 1,25 milliárd font bevételhez jut a külföldi diákok tandíjából, a jelentős kutatási tevékenységet folytató legnagyobb egyetemeket súlyos veszteségek érik a brit és az uniós hallgatók oktatásával - áll a The Timesban. Oxford például már fontolgatja is a hazai hallgatók számának csökkentését, hogy kipótolhassa 200 millió fontos finanszírozási hiányát - írta a brit lap.

Barry Sheerman, a londoni alsóház oktatási bizottságának elnöke szerint az a probléma, hogy a brit egyetemek által kínált "egyedülálló" oktatási minőség miatt jelenleg háromszor annyi külföldi diák érkezik, mint ahány brit tanul a kontinens egyetemein. Sheerman szerint valamilyen visszatérítésre lenne szükség "a nagyon magas finanszírozási kihatás" ellensúlyozására.

MTI/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar Nagy-Britanniában

Heves hóvihar söpört át dél Anglián, káoszt okozva a közlekedésben, és az előrejelzések szerint még… Tovább olvasom