Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kiszivárgott a Windows forráskódja

A Microsoft hivatalosan is elismerte, hogy a csütörtöki nap folyamán felkerültek az internetre a Windows 2000 és a Windows NT 4.0 operációs rendszerek forráskódjának bizonyos részei.
Nem sokkal a különböző internetes fórumokon felbukkant híreszteléseket követően a Microsoft is megerősítette az értesüléseket, amelyek szerint a cég egyik legjobban őrzött szellemi terméke, a Windows operációs rendszer forráskódja kiszivárgott, és gyakorlatilag milliók számára vált hozzáférhetővé az Interneten keresztül. Egyelőre nehéz pontosan felmérni, hogy a forráskód nyilvánosságra kerülése milyen következményekkel járhat, de az már most biztosnak tűnik, hogy az eset a Windows-ok biztonságát veszélyeztető egyik legsúlyosabb incidensként vonul majd be az informatikai történelembe.
A Microsoft egyelőre nem tudja megmondani, hogy milyen módon szivároghatott ki a kód, de legvalószínűbb változatnak az tűnik, hogy a cég valamelyik partnere volt az, aki felelős a történtekért. A Microsoft ugyanis Shared Source programja keretén belül már évek óta hozzáférést biztosít legjelentősebb partnerei: különböző gyártók, kormányzatok, és felsőoktatási intézmények számára kulcsfontosságú technológiáihoz, így köztük a Windows operációs rendszer forráskódjához is. A cég egyébként éppen a közelmúltban bővítette a beketintésre jogosultak körét, amikor több ezer elismert független szakértő, ún. MVP számára is lehetővé tette az egyébként titokban tartott forráskódok szemrevételezését.
Bár a Windows forrásába történő betekintést megelőzően minden jelöltnek egy igen szigorú titoktartási szerződést (NDA) kell aláírna, amely megtiltja a bizalmas információk és programkódok megosztását harmadik felekkel, és korlátozza a nyert információk felhasználásának engedélyezett módjat is, ez nyilvánvalóan fizikailag nem képes megakadályozni az állományok lemásolását és terjesztését. Ilyen körülmények között pedig gyakorlatilag csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül sor a most bekövetkezett eseményre.
Az erre irányuló felvetésekre reagálva a Microsoft szóvivője a csütörtökön kiadott közleményben cáfolta, hogy a szivárgás forrásául esetleg a cég saját hálózata szolgált volna, mert semmilyen erre utaló jelet nem tapasztaltak. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ennek ellenére jelenleg nem zárható ki, hogy a fájlok esetleg mégis egy, a redmondi cég szervereit vagy hálózatát érintő korábbi behatolásból származnak.
Négy évvel korábban egy hacker lebukása előtt több héten keresztül gyakorlatilag szabadon járkált ki és be a Microsoft belső hálózatába, köztük a Windows forráskódját tároló szerverekre is. Hasonlóképpen súlyos incidens történt 2002 végén is, amikor ismeretleneknek sikerült a Microsoft BetaPlace.com oldalát is feltörniük, ahonnan különböző - korlátozott hozzáférésű - anyagokat tudtak elsajátítani; bár a Microsoft akkor cáfolta, hogy a behatolóknak sikerült volna megkaparantaniuk a cég "koronaékszereit" is.
prog.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felül semmi (Calendar Girls)

Maga az alapötlet elég abszurd – a korban kicsit előrébb járó hölgyek topless naptárat… Tovább olvasom