Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kiszámlázzák az osztrák büntetéseket

Ausztria már jövő márciustól kipostázhatja az EU-tagországokba a külföldiek által elkövetett közlekedési szabálysértések fizetési felszólításait.
Helmut Kukacka közlekedési államtitkár szerint jelenleg már azoknak a jogi és szervezeti intézkedéseknek a kialakítása folyik, amelyek az Ausztriából már eltávozott külföldi szabálysértőkkel szembeni utólagos bírságolást teszik lehetővé. Elmondta, hogy ehhez át kell alakítani például a közúti sebesség-ellenőrző szakaszokon elhelyezett kamerákat és radarberendezéseket, hogy azok szemből is rögzítsék a szabálysértő járműveket és vezetőiket. Németországban például a bírságolás előfeltétele, hogy a szabálysértést dokumentáló fotón minden kétséget kizáróan fel lehessen ismerni a vétkes gépkocsivezetőt. Ezt a kérdést műszakilag már Ausztriában is meg tudják oldani, ehhez most a jogi alapokat dolgozzák ki.
A rendszer megszünteti majd azt a gyakorlatot, amelyben eddig döntő többségükben büntetlenek maradtak azok az EU-állampolgárok, akik egy másik EU-országban közlekedési kihágást követtek el. A kiszabott büntetésről szóló határozatot ugyanis az esetek döntő többségében nem küldték utánuk, így a hazájukban nem vonták felelősségre őket a külföldön elkövetett közlekedési – főképpen gyorshajtás – szabálysértésért.
Az EU-tagországok belügyminisztereinek elvi megállapodása alapján életbe lépő új rendszerben a 70 eurónál (kb. 20 ezer forint) nagyobb bírság esetén a büntetést kiszabó ország hatóságai a szabálysértő autós hazájának a hatóságaihoz juttatják el a bírságról szóló értesítést, kérve annak behajtását. (mti)
Az alpesi országban 5000 euróig (csaknem 1,4 millió forint) büntethetik a vétkes gépkocsivezetőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom