Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kisvakond kalandjai - a kertünkben

A kertek kellemetlen, hívatlan vendége a vakond. Hogy ez a sötét bundás, szelíd jószág káros vagy hasznos-e, arról már eddig is sokat vitatkoztak, és bizonyára fognak is vitatkozni.

A vakond főleg rovarokkal, a talajban élő pajorokkal, lótücsökkel táplálkozik, és minthogy ezeket tömegesen pusztítja, hasznosnak minősül. Igen ám, de hatalmas túrásokat készít a fáradságos munkával ápolt gyepen, kitúrja a frissen ültetett palántákat, a magvetést, és - ami nagyon fontos - nem tesz különbséget a talajban élő káros és hasznos élőlények között, ezért mértéktelenül pusztítja a nagyon hasznos földigilisztákat is.Ezért a természetvédelmi törvény úgy rendelkezik, hogy a vakond védett állat a szántóföldeken, a réteken és a legelőkön, de nem védett állat a kertekben és a parkokban. A vakond elriasztásának több - gyakorlatban bevált - módszere ismeretes. Eredményesnek bizonyult az, hogy az állat friss járataiba petróleummal vagy gázolajjal átitatott vattacsomót, rongyot dugnak. Ugyancsak érzékeny a vakond a karbidból a talaj nedvességtartalma hatására fejlődő acetiléngáz szagára is.

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a kiskertek "réme", a vakond Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Egy-egy apró, bársonybundás jószág eszmei értéke több ezer forint. Ezért ha meg akarunk szabadulni a virágágyásunkat, gyepszőnyegünket dimbes-dombos tájjá változtató, föld alatti alagútépítő "mestertől", tanácsos olyan védekezési formát választanunk, amellyel nem csökkentjük a vakondpopuláció létszámát, csupán elriasztjuk a hívatlan vendéget.

Hogy védekezzünk?

Először is fel kell derítenünk, melyek a használatban lévő vakondjáratok. Egyengessük el este a vakondtúrásokat, így másnap reggel a friss túrásokból következtethetünk az aktuális útvonalra. A vakond föld alatti életmódja folytán gyakorlatilag vak, tájékozódásában a szagló- és hallóképessége játszik fontos szerepet. Így nekünk is ezekre a szerveire kell hatnunk.

Kertészgenerációk sora által alkalmazott eljárás a terpentinnel vagy petróleummal átitatott rongycsomó elhelyezése a járatban. Fontos, hogy minden friss túrásba helyezzünk el egy-egy ilyen rongycsomót. Sokak szerint a kátrány is hatásos, mások az aprított fokhagymára esküsznek. Mindegyik megoldás lényege az, hogy a vakond orra rendkívül érzékeny az ezek által az anyagok által kibocsátott erős illatokra, így inkább szedi a sátorfáját és odébbáll.

Gyakori tanács a vakond elriasztására alkalmas növények ültetése. Ezek közé a növények közé tartozik az Euphorbia lathyris, amelynek többféle magyar elnevezése is létezik: hasindító kutyatej, nagy sárfű vagy kerti sárfű. Angolszász elnevezése a "Mole plant" (vakondnövény), illetve "Petroleum plant" (petróleumnövény).

Évelő növény, nálunk fagymentes helyekre dísznövényként ültetik. A növény minden része - így a föld alatti része is - mérgező tejnedvet termel, melynek illata emlékeztet a petróleum szagára. Ez a tejnedv azonban csak a növény sérülésekor kerül a felszínre, és mivel a vakond a növényeket nem károsítja, előfordulhat, hogy - mint akadályt - egyszerűen kikerüli. Kisgyermekes családok esetén ez a növény mérgező volta miatt nem ajánlott.

A vakondproblémára megoldást ígérő másik növény a földi- vagy más néven gyalogbodza (Sambucus ebulus), melynek levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni. Ez az évelő növény szintén mérgező (nem szabad összetévesztenünk a házikertekben gyakori fás szárú feketebodzával), közútjaink mentén gyomnövényként gyakran előfordul.

A legelterjedtebb, legismertebb módszer a sörösüveg alkalmazása. A friss vakondtúrásban elhelyezett üveg szeles időben hatásos, fütyülő hangja elriasztja a vakondot. Modernebb módszer a sörösüvegével azonos hatásmechanizmusú, váltakozó frekvenciájú hangot kibocsátó vakondriasztó készülékek használata. Léteznek a járatokban elhelyezhető nem letális, azaz a vakond életét és épségét megkímélő csapdák is. A vakond gyanútlanul besétál, de kimenni már nem tud. Ezeket a csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, nehogy a túl sokáig benne időző vakond elpusztuljon. Az elfogott állatot ezután a kertektől távolabb, egy megfelelő helyen szabadon engedhetjük.

A vakond természetes ellenségei a ragadozó madarak, a gólya és a nyest. Az utóbbi a legveszedelmesebb a vakondra nézve, hiszen a nyest könnyen be tud jutni a vakond járataiba. Külföldön már alkalmazzák a nemrégiben kifejlesztett, a nyest vizeletét tartalmazó sprayt. Az eljárás alapja, hogy a vakond messze elkerüli a járataiba tévedt nyestet. A spray illatát megérezve arra a következtetésre jut, hogy ismét a nem szívesen látott vendég kereste fel járatait, ezért jobb, ha visszafordul.

A vakond elleni küzdelem legdrasztikusabb, de talán leghatásosabb módja a füstpatron használata. A meggyújtott patront a friss vakondjáratba kell helyezni és a földet le kell taposni, nehogy a füst a szabad légtér felé terjedjen. Mivel a vakondok családokban élnek, esetleg több patron használatára is szükség lehet.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vakond nem károsítja a kerti növényeket, csupán esztétikai kárt okozhat. Ezt messze ellensúlyozza haszna, amely a talajban élő kártevők pusztításában nyilvánul meg. Érdemes tehát végiggondolnunk a vakond elűzése előtt, hogy mi jelenti a nagyobb problémát: a talajban lakó pajorok, lárvák és százlábúak, melyek megrágják növényeink gyökerét, vagy pedig a vakond, "aki" segítségünkre lehet ökológiai növényvédelmünkben. Az is figyelemre méltó, hogy olyan talajban, amelyben nem találhatók az előbb említett ízeltlábúak, ott táplálék híján vakond sem fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este zárul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Kossuth-díjjal idén kitüntetett zeneszerzőnk, a 80 éves Ligeti György előtt tiszteleg a Budapesti… Tovább olvasom