Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kissé romlott az ár-és belvízvédelmi helyzet Szabolcsban

A Felső-Tiszán is éreztette hatását az elmúlt napok csapadékos időjárása, ez pedig valamennyit rontott a kialakult ár- és belvízvédelmi helyzeten.
A Tisza a Kárpátok hegyvonulataitól kezdve egészen Tivadarig árad, a vízszintek kismértékben ismét emelkednek - mondta Bodnár Gáspár. A folyó Vásárosnaménytól Tokajig apad, árvízvédelmi készültség viszont nincs érvényben a Felső-Tisza magyarországi szakaszán. Az igazgató tájékoztatása szerint áradnak a térség mellékfolyói is: a Szamoson levonuló jelenlegi árhullám 1,5-2 méterrel elmarad majd az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez tartozó vízállástól. A Túron is emelkednek a vízszintek, készültség elrendelése azonban itt sem szükséges.

Az áradó Krasznán továbbra is a legalacsonyabb árvízvédelmi riasztás van érvényben, a védvonalon fokozott figyelőszolgálatot tartanak a vízügy szakemberei. A védelemvezető hozzátette: csaknem 2 kilométer hosszan észlelhetők szivárgások a krasznai gátak mentett oldalán, de ezek az árvízi biztonságot nem veszélyeztetik. Bodnár Gáspár szólt arról is, hogy a belvíz ellen két területen védekeznek Szabolcs-Szatmár-Beregben: másodfokú a belvízvédelmi készültség a Felsőszabolcs-alsó, míg elsőfokú a Szamos-Krasznaközi védelmi szakaszon. Ahol csak lehetséges, a belvizeket gravitációs úton vezetik a befogadókba, emellett folyamatosan üzemel négy nagyteljesítményű szivattyútelep is.

Vasárnap mintegy 640 ezer köbmétert szivattyúztak át a folyókba, az intézkedések ellenére azonban a csatornák vízszintje emelkedik, nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, ez utóbbi jelenleg 6650 hektár - emelte ki a nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője.

Hozzátette: a védelmi feladatokban az elmúlt napon ötven vízügyi dolgozó és tíz gép vett részt, az erre fordított költségek elérik a 42 millió forintot. A meteorológiai előrejelzések szerint a héten a mostaninál hidegebb és szárazabb idő várható, amelyet Bodnár Gáspár kedvezőnek ítélt a védekezés szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debreceni MSZP: közérdekű volt-e Kósa Lajos útja Dubajban?

A debreceni MSZP szerint "kevésbé közérdekűnek minősülő utat finanszírozott a város önkormányzata" a… Tovább olvasom