Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kisrepülő csapódott a toronyházba

Feltehetően egy baseballjátékos kisrepülőgépe ütközött helyi idő szerint tegnap délután egy New York-i felhőkarcolóba. A helyszínen négy halottról beszéltek. Bár a helyiek több kísérteties hasonlóságot fedeztek fel a 2001-es tragédiával, az FBI kizárta a terrortámadást.
(Kiküldött munkatársainktól.)
Kisrepülő csapódott helyi idő szerint tegnap délután három óra körül egy 50 emeletes New York-i lakóépületbe, Manhattan északkeleti részén. A gép a 40–42. szint környékére fúródott. Az emeleten és környékén tűz keletkezett, amit a kivezényelt tűzoltók röviddel az ütközés után megfékeztek.
A Kisalföld tudósítóit, akik közvetlenül a becsapódás után érkeztek a helyszínre, hatalmas káosz fogadta. Az utcákat tűzoltóautók tömege árasztotta el, beállt a forgalom, a rendőrök azon igyekeztek, hogy lezárják a helyszínt a kíváncsi bámészkodók elől és hogy utat nyissanak a bedugult járműveknek. Az embereken nem volt érzékelhető a pánik, telefonáltak, fényképeztek. A híradások percről percre új információkkal bombázták az amerikaiakat, sokan autójukban ülve hallgatták a híreket, már csak azért is, mert ömlött az eső. A Manhattan felett gomolygó délutáni ködöt még ijesztőbbé tette az épületből felszálló kormos füst és a köröző helikopterek látványa.
Bár semmi nem utalt a tragédia délutánján terrortámadásra és az FBI is kizárta ennek lehetőségét, nem véletlen, hogy párhuzamot kerestek az amerikaiak a Világkereskedelmi Központ lerombolása és e között az eset között, hiszen mindkettő 11-én történt, a gazdagok lakta drága apartmanház ráadásul nyolc kilométerre van a megsemmisült tornyoktól és mindössze két és fél kilométerre a város egyik legfontosabb épületétől, az ENSZ székházától, ahol két napja nyílt meg a győri sebész, dr. Pellek Sándor fotókiállítása. A helyiek nem bocsátkoznak találgatásokba, hogyan kerülhetett repülő a házak közé, hiszen sok pilóta kápráztatja el ügyességével a városnéző ismerősöket Manhattan felhőkarcolói között. A Kisalföld tudósítója egy magyar származású amerikaival beszélt a helyszínen, aki elmondta: ő maga is gyakran repül a környéken, nem nehéz felszállási engedélyhez jutni. Ez egy olyan légi folyosó, amelynek használatához ni ncs szükség előzetes kérelemre. A lélekvesztő mutatványokkal amatőrnek eszébe sem jutna megpróbálkozni. Az bizonyosnak tűnt lapzártánkkor, hogy a gépet Cory Lidle, a New York Yankees baseballcsapatának 34 éves játékosa vezette, aki a helyiek szerint mindössze hét hónapja kapott repülési engedélyt. Nem zárható ki az öngyilkosság sem. A Kisalföld által megkérdezett amerikai magyar szintén a becsapódott típusú – Cirrus SR20-as – kisgéppel rendelkezik, így tudja, hogy a pilóta rendelkezésére áll egy ejtőernyő. Azonban ha most valóban baleset történt, nem volt idő kiugrani sem. Erre utal egyébként az is, hogy a repülő röviddel a New Jerseyből való felszállás után, közvetlenül a becsapódás előtt vészjelzést adott le, valószínűleg üzemanyag-probléma miatt. A CNN szerint a földön is tűz volt, mert az üzemanyag kifolyt. Szemtanúk szerint autók is égtek. Az amerikai nagyvárosok légterébe – elővigyázatosságra hivatkozva – vadászgépeket küldtek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első pályázat

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom