Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kiskörénél már túl a 8 méteren az áradó Tisza

Erős áradással számolnak az elkövetkező napokban a Tisza középső szakaszán a védekezők, a vízszint emelkedésének napi mértéke elérheti a 35 centiméternyit is.

A főfolyó vízállása szombat reggel Kisköre-alsónál már 25 centiméterrel meghaladta a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza tokaji tetőzése után Szolnoknál is nyolc métert jóval meghaladó maximális vízállást várnak karácsony előestéjére. A jászsági mellékfolyókra továbbra is apadás jellemző, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, míg a Hortobágy-Berettyón az áradás intenzitása lelassult. A Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) 362 kilométeren tart fenn másodfokú árvízvédelmi készültséget, a Hármas-Körösön, Hortobágy-Berettyón, a Zagyván és Tiszán. Harmadfokú készültség 205 kilométeren van, döntően a többi tiszai szakaszokon és a Tisza-tó körül. A harmadfokú készültséggel érintett szakaszokon tilos a gáton közlekedni, illetve az érintett vízterületeken a Nemzeti Közlekedési Hatóság hirdetménye alapján életbe lépett a hajózási tilalom is.

A magas vízállás miatt szaporodnak az árvízi jelenségek: talpszivárgást több mint 1, fakadóvizet több mint 14, szivárgást 4,6 kilométeren, elöntést több mint 15 hektáron észleltek. A Kötikövizig védelmi osztaga az árvízi jelenségek kivédése érdekében megelőző munkákat végez Nagykörű és Kőtelek térségében. Segítségül a győri központú társigazgatóság 10 műszaki szakember küldött a területre. A települések védelme miatt Tószeg belterületén lezárták a csapadékvíz-bevezetéseket, valamint a Körös-éri torkolati zsilipet. A hideg idő és a fagy együttes hatására a belvízzel elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 449 négyzetkilométert tesz ki. Az elmúlt 24 órában 39 stabil és 12 mobil szivattyúval összesen mintegy 2,5 millió köbméter vizet emeltek a befogadókba. Az ár- és belvíz ellen az elmúlt 24 órában 822-en védekeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nyilatkozhasson az okmányirodákban is a magán-nyugdíjpénztári tag

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy biztosítsa a korrekt feltételeket a magán-nyugdíjpénztári… Tovább olvasom