Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

''Kiskémikusok'' robbantottak Bonyhádon

Kémia iránt érdeklődő fiatalok saját készítésű robbanóanyaggal kísérletezve okozták augusztus 5-én, a Bonyhádtól két kilométerre lévő búzatáblában keletkezett krátert: a robbantás rögzítették, majd számítógépben tárolták - közölték a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői.
Augusztus 7-én egy learatott búzatáblán nyolc méter átmérőjű, három méter mély krátert találtak. Nagyobb rögök voltak a tölcsér alján, körülötte pedig apróbb földdarabok szóródtak szét. Horváth Péter, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese azt állította: teljességgel kizárható az a korábbi híresztelés, hogy meteor becsapódása miatt keletkezett a kráter. A rendőrség és a nyomozást segítő tűzszerészek mindvégig kitartottak amellett, hogy szándékos robbantás történt. Ezért robbanóanyaggal való visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelték el a nyomozást: e bűncselekmény elkövetőit 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Először egy 22 éves bonyhádi fiatalemberhez vezettek a szálak. A házkutatáskor több olyan eszközt és anyagot találtak a “műhelyében", amelyek összefüggésbe hozhatók a robbantással. Ezt követően két 16 éves kiskunhalasi fiú, egy szintén az alföldi városba való 30 éves férfi és egy 19 esztendős mezőkövesdi fiatalember került a rendőrség látókörébe. Mind az öt gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett a rendőrségen. Elmondták, hogy műtrágyából és gázolajból készítették a robbantáshoz szükséges, 50 kilónyi elegyet, amit beástak a földbe. Mint kiderült, tűzijátékból kivett anyagot használtak a detonátorhoz, amit száz méter hosszú hangfalzsinórral kötötték össze. A robbanószerkezetet akkumulátorok segítségével hozták működésbe.

A vallomásokból kiderült: az ügyben érintett fiatalemberek már korábban is kísérletezgettek, s mint valamennyiüket érdekli a kémia tudománya. Az apróbb, ám szintén veszélyes kísérletek után a következett a bonyhádi robbantás. Az elhagyott terület miatt mentek Bonyhádra, és nem állt szándékukban a robbanószer semmiféle egyéb célokra történő felhasználása. Szerencséjükre egyikük sem sérült meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngondoskodási stratégiák a nyugdíjra gondolva

Egyre népszerűbbek az egész élettartamra vonatkozó összetettebb befektetési stratégiák – a… Tovább olvasom