Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kisiskolák: két helyen alapítványi forma?

A polgármesterek szerint jelenleg a tagintézményi forma tqnik a legmegfelelőbbnek a települési kisiskolák maradványainak helyben tartására. Két Kapuvár környéki település alapítványi iskola létrehozását fontolgatja.
Kapuvár környékének több kistelepülésén megváltozik a kisiskolák helyzete. A normatív támogatások változása, a gyermeklétszám csökkenése és az intézményfenntartók nehéz helyzete miatt többen a kapuvári iskolák tagintézményeként üzemeltetik iskoláikat, két falu alapítványi formában vinné tovább az oktatást.

Cirák: szerződés előtt

Ez utóbbira példa Cirák, ahol már több hete folynak a tárgyalások egy alapítvánnyal az iskola további mqködtetéséről. Tóth Sándor polgármester elmondta: a képviselő-testület meghozta a döntést, jelenleg a szerződés felté-

teleit dolgozzák ki a győri alapítvány képviselőivel. A szeptemberi indulásra várnának gyórói és dénesfai diákokat is. A sokszor emlegetett térítéses iskolaforma nem érvényesül Cirákon, a polgármester szerint a szülőknek nem kerül pénzébe az alapítványi iskola.

– Azokat a tanárokat, akik vállalnák az új formát, vélhetően átveszi az alapítvány – mondta Tóth Sándor. Hozzátette: jelenleg ez a megoldás tqnik a legkedvezőbbnek, az iskola helyben marad és véleménye szerint magasabb színvonalú oktatást is kap a falu.

Osli: várják a környékbelieket

Szintén alapítványi iskolát képzel el Fodor József, Osli első embere. – Jelenleg csak annyit mondhatok, felmerült az alapítványi mqködtetés is, a szerződés azonban még kidolgozatlan.
Fodor József várná a szomszédos települések diákjait is Osliba.

Szárföld: tagiskola

A kapuvári Széchenyi-iskola tagintézményeként mqködik tovább szeptembertől a szárföldi iskola. Az alsósok maradnak helyben, a felsősök már jó ideje Kapuvárra járnak. Horváth Ferenc polgármester nem tud arról, hogy a szárföldi szülők Kapuváron kívül másfelé is vinnék csemetéiket.

Hövej: minden megszünik

Az egyik legnagyobb változás Hövejen várható, ahol idáig a kapuvári Pátzay-iskola egyik kihelyezett osztálya képviselte a helyi oktatást. Némethné István Erzsébet polgármester azonban szomorúan jegyezte meg: az alsó osztályok is megszqnnek a faluban, hiszen alig hét gyermeket kellene oktatni.

– Ha ők maradnának, a törvények szerint a kapuvári kistérség elvesztené a kiegészítő normatívát – mondta a polgármester. Kijelentette: az iskola épületét többféleképpen is hasznosítanák, pályáznak munkahelyteremtésre, vagy akár napközis ellátást biztosítanának a diákoknak és a szintén megszqnő óvoda apróságainak.

Babót: mi lesz a faluval?

– Bele sem merek gondolni, mi lesz a faluval, pedig az iskolát az utolsó pillanatig helyben tartottuk – jelentette ki Molnár János babóti polgármester. A jelenlegi iskola tagintézményként csak a húsz alsóst tartja helyben, a többiek Kapuvárra mennek. A tanítók számának változásáról korainak tartotta nyilatkozni. A szintén megszqnő óvoda munkatársait átveszik a szomszédos város intézményei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIVEL TÖLTÖTTE MÁRCIUS 15-ÉT?

Tovább olvasom