Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kishegyesen is szorítanak Magdiért

Az apró vajdasági faluban, Kishegyesen ma este legalább tízezren szorítanak Rúzsa Magdinak. A Megasztár döntőjét a faluszéli hegyoldalra kivetítve nézik a Belgrádból, Szabadkáról, Zentáról, Horgosról odaözönlött rajongók. A hatezer lelket számláló faluba összesereglett drukkerek szíve ma a kishegyesi megasztárasért dobog. Hét közben mi is meglátogattuk Magdi családját a vajdasági faluban, ami Szegedtől csupán egy óra autóval.
Megváltoztatta Rúzsa Magdi életét a Megasztár. Fotó: TV2
A magyar–szerb határon útlevelünket vizsgálók kérdezik: hova megyünk. Amikor megtudják, hogy Kishegyesre, Rúzsa Magdi szülőfalujába tartunk, az egyenruhások ránk mosolyognak. „A megasztáros lány!" – mondják, s hozzáteszik: „Szorítunk neki." Egy óra alatt érünk a gyönyörű, dimbes-dombos kis faluba. Elhagyjuk a patakot, s megállunk egy élelmiszerboltnál. Magdiék házát keressük. A boltos a túloldalra mutat: ott, az újságosbódéban dolgozik Magdi nővére. Kifelé felfedezzük: az összes üzlet kirakatában nagy plakátról mosolyog ránk Magdi, a Megasztár mai döntőse.

Az újságospavilonból Rúzsa Annamari köszön ránk. Ha nem tudnánk, hogy ő Magdi testvére, akkor is felismernénk: nagyon hasonlítanak egymásra. A lány kiszolgál még egy vásárlót, aztán kijön a standhoz. Újságot keres, amiben Magdi is benne van – de nem talál. Mindet elkapkodták.

Szavazási láz

Kishegyesen ma délelőtt óriási sor áll az újságosbódé előtt. A falucska lakói szavaznak Magdira, és sokan 20 eurót is elköltenek telefonkártyára. Az átlagfizetés egyébként 80 euró. Estére viszont kiürül a falu: az idősebbek már fél nyolckor bezárják az ajtót, szomszédstop van, senki nem zavarhatja a tévénézést. A fiatalok a Fesztdombon gyűlnek össze, ma este majd tízezren szorítanak Magdiért. Amikor Magdi nővérével, Annamarival (képünkön) erről beszélgettünk, felkiáltott: „Ha vége lesz a Megasztárnak, mit fogunk csinálni szombat este?!" 
 
– Nem múlik el perc, hogy ne kérdeznének Magdiról a faluban lakók! – meséli Annamari. – Sokan jönnek ide hozzám, mondják, hogy imádkoznak, gyertyát gyújtanak érte. Elképesztő az a szeretet, amit ismeretlenektől kapunk. Orvosok hívnak fel, hogy Magdi ne igyon hideget, csak ásványvizet citromkarikával, nehogy megfázzon a torka. Ismeretlenektől kapunk levelet, hogy drukkolnak Magdinak, mások azért aggódnak, hogy sokat fogyott – sorolja a megasztáros döntős nővére egy szuszra, akinek jólesik, hogy Magdival szép dolgok történnek. Élvezi, hogy ő a nagyobb testvér. Annamari is úgy látja: a verseny fizikailag nagyon igénybe vette a húgát, sokat fogyott. Amint hazajön, bácskai pörkölttel, sült libacombbal majd felhizlalják.

Szóba kerül a mai döntő. Annamari kicsit gondolkodik.
– Magdi nagyon erős lány. Akkor is úgy fog viselkedni, mint egy profi, ha csak második lesz. Van benne annyi erő, hogy veszíteni is tud. A rossz gondolatot gyorsan elhessegetjük, aztán megtudjuk Annamaritól: neki is van egy rockzenekara, ő is énekel. Az első Megasztárba még határon túliként nem jelentkezhetett, gondolta, megvárja, míg lefut az első széria, a másodiknál azonban már anyai örömök elé nézett, így nem ment el a válogatóra. Viszont ő buzdította Magdit: nevezzen a tehetségkutatóra. Testvérük, Sanyi viszont nem énekel: fociban kiváló. Remélik, összejön neki egy németországi szerződés.

Elköszönünk, s meglátogatjuk Magdi édesanyját. A
piacon átautózva felfelé kaptatunk a domboldalon, a Jugoszláv Néphadsereg útján. A sárga kapun – amit az elmúlt hónapokban rengeteg újságíró keze koptatott – nincs csengő. Jó hangosan köszönünk, mire előjön Rúzsa Mária.

– Épp most értem haza, és máris futok tovább – tessékel befelé minket Magdi anyukája. A nappaliban üdítővel kínál, miközben mondja: kislibák vannak a konyhában, azokat is el kell látni. Aztán Magdiról beszélgetünk. Máriából ömlik a szó, néha könnybe lábad a szeme is.

– Az első verseny a születésnapomra esett, a mai döntő édesapám születésnapjára. Most leszek ötvenéves, de bátran mondom: nagy élettapasztalatot szereztem a Megasztár alatt. Magdi hiányzik, de nem az a mindennapokat megbontó érzés, hogy a lányom messze van, hanem úgy érzem, egy másik világba került. Ez a verseny megtanított engem arra, hogy az életet több síkon éljük. A Megasztár bedobott bennünket a mélyvízbe. Reggel még tehenész gazdasszony vagyok, megetetem az állatokat, délelőtt már szervezem a buszt a szombati döntőkre – szombaton öt busszal utazunk Budapestre, kettő Belgrádból jön –, újságírókkal beszélgetek, szombat esténként pedig ott ülök a rivaldafényben, Budapesten. Vasárnap ebédet főzök, mert jönnek a gyerekek, meg a kis unokám. S mindenhol meg kell állnom a helyemet.

Mária megmutatja Magdi szobáját. Előkerülnek a DVD-k a szombat esti műsorokkal. Mindegyik borítóján a kisebbik Rúzsa lány fotója, s feliratok: „Magdi óriásit tarolt, Magdi kedvenc lett, Magdi menetel tovább, Magdi már dobogós..."

Rúzsa Magdi kedvencei

A TV2 Megasztár vetélkedőjének döntőse, Rúzsa Magdolna 1985. december 28-án született. Foglalkozása: szülész-nőgyógyászati nővér. Kedvenc színe: zöld, fekete, barna. Kedvenc étele: a báránypörkölt, a kacsasült és az olasz tészták. Kedvenc itala: a sör, a Schweppes. Kedvenc zenekara/előadója: a Zanzibar, a Green Day. Példaképe: Tina Turner és az édesanyja.

Mária azt mondja, üljünk be az autóba, elmegyünk a Fesztdombhoz – ahol a nyári fesztiválokat szervezik. A faluszéli hegy oldalát egykor vályogvetők hordták el, most egy háromemeletes ház is odaférne. Itt gyűlik össze a döntők estéin a rajongótábor. A falu fiataljai kivetítik a műsort, óriási hangszórókból dübörög Magdi hangja.
– A faluban hatezren élnek, ám a döntők napján vannak itt vagy tízezren – mondja Mária. Jönnek Belgrádból, Szabadkáról, Újvidékről, Horgosról. Itt drukkol Magdinak mindenki hétről hétre.

Mária még búcsúzóul azt mondja: feldolgozhatatlan számára az a szeretet, támogatás, amit ismerősöktől és idegenektől egyaránt kapott a verseny során.
– Erre nincsenek szavaim. Ötvenéves koromra a verseny által azt is megtanultam: a világon nincs nagyobb érték, mint a szeretet. Semmibe sem kerül, mégis oly szűkmarkúan osztogatjuk, s nem merünk másoknak adni belőle!


„Ja, igen, ez a Megasztár..."

Míg mi Kishegyesen időztünk, Rúzsa Magdi már a mai döntőre készült Budapesten.
– Nekem kezdetben a zene menekülés volt. Tehát ha valami történt, akkor csak bekapcsoltam a zenét, és tomboltam. Szeretnék valami maradandót alkotni, hogy ha bármi történik velem, az emberek ne felejtsenek el. Ki tudja? Lehet, hogy mikor énekeltem a színpadon, egy fiú és egy lány éppen akkor ismerkedett össze, mondjuk egy lassú dalom miatt. És akkor már valamilyen szinten beloptam magam az életükbe, és ez nagyon jó érzés! – nyilatkozta az énekesnő a zene.hu internetes oldalon.
– Izgulok, csak az a különös, hogy most másképpen, mint eddig – mondta nekünk telefonon. – A tudat, hogy több mint tízezer ember lesz ott a csarnokban szombat este, nagyon különös, pozitív érzést vált ki belőlem. Mivel én eddig egyszerű életet éltem, nem tudom megszokni azt, hogy megállítanak az utcán, és autogramot kérnek, megszeretgetnek, készül egy közös fotó. Annyira ki van kapcsolva az agyam, el szoktam gondolkodni, hogy ilyenkor mindig rácsodálkozom: ja, igen, ez a Megasztár... Felelősséget érzek minden egyes percben, mert úgy gondolom: az a több millió ember, aki szombatonként néz engem a tévében, és azok, akik pénzt költenek arra, hogy szavazzanak rám, szeretnek engem – úgy, hogy közben nem is ismernek. Tartozom nekik annyival, hogy minden alkalommal a legjobbat nyújtom. Köszönöm nekik mindezt a támogatást. Az otthoniaknak pedig üzenem: puszilom őket, szorítsanak nekem, és hogy az én szívem is dobog értük.

Érezni a földet

Magdi a versenyeken a stílusának megfelelő ruhákat visel. A tűsarkú cipőt azonban nem hajlandó felvenni a színpadra. Mint mondja, ahhoz, hogy énekelni tudjon, kell, hogy érezze a talajt a lába alatt. Magdi testvére ezt úgy kommentálta: a szintén Kishegyesről származó hegedűvirtuóz, Lajkó Félix is először mezítláb lépett fel. A vágy arra, hogy biztos talajt érezzen az ember a lába alatt, kishegyesi vonás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom