Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kisebbségi konferencia Téten

„ Európa mindannyiunké” címmel roma kisebbségi konferencia helyszíne volt hétvégén a téti Európa Ház. A program segítségével a szervezők betekintést kínáltak az érdeklődőknek a cigány kultúra és hagyomány világába.
Az eseményt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatásával rendezték. Nagy László Ottó, a szervezést koordináló Vocational Academy igazgató-ügyvezetője elmondta, a cigányság helyzetére és problémáira szerettek volna rávilágítani meghívott előadók segítségével. A megkülönböztetés és hátrányos helyzet ugyanis a rendszerváltás óta mit sem változott, a romák 80 százaléka munkanélküli. Sokuk szándékuk ellenére sem tudnak elhelyezkedni. Épp ezért a program külön fókuszált a mentori rendszerre. A speciálisan felkészült és a munkaügyi központokkal folyamatosan kapcsolatot tartó mentorok ugyanis segíthetik az integrációt, azaz a munkába, a társadalomba való visszailleszkedést.
– Egyre inkább tetten érhető, ezt a témát egyik vagy a másik párt szívesen kisajátítaná, pedig a cigányság gondja össztársadalmi probléma, mindannyiunk ügye – állítja Nagy László Ottó. – Reményeim szerint az itt terítékre került témákkal: a cigányság történeti múltjával és jelenével, a cigány népesség helyzetével a XXI. század elején, valamint a hatékony nyelvpolitikával és a kisebbségi jogok kérdéseivel segítjük az eligazodást mindazoknak, akik részt vesznek a törvényhozásban, valamely civil szervezet tevékenységében, vagy egyszerűen segíteni szeretnének.
Pádár László, a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetének (CÉSZ) megyei elnöke szerint egyeztetni szeretnének a jövőben a győri, illetve a kistérségi vállalatok vezetőivel a romák elhelyezkedését, hatékonyabb munkavállalását, előbbrejutását illetően. Lehetőség híján ugyanis marad az egy helyben való topogás, pedig Pádár szerint a politikusoknak az egymásra való mutogatás helyett a cigányságot érintő legfontosabb kérdéseket kellene megválaszolni. Raduly József, a Magyar Kultúra Lovagja ez ügyben ugyancsak a parlament felelősségét, pártokon felüliségét hangsúlyozta. A 800 ezres cigányság felemelkedése nemcsak magyar, sokkal inkább uniós ügy is, ahol a romáknak itthon kell boldogulniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ismert ember a legjobb reklám

Amikor Cserhalmi György megjelent a CIB Bank reklámjában tíz évvel ezelőtt, esztéták, filmkritikusok… Tovább olvasom