Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kisebb jövedelmet vallanak be

Sokan irreálisan alacsony jövedelmet vallanak be gyanúsítottként a rendőrségi kihallgatáson, illetve vádlottként a bírósági tárgyaláson. Minden igazságérzet ellenére úgy tűnik, e téren egyelőre nem lesz mélyreható változás.
Az állampolgárokban sokszor fölvetődik a kérdés: mit lehet csinálni az olyan esetekben, amikor akár gyanúsítottként a rendőrségen, akár vádlottként a bíróságon, irreálisan alacsony jövedelmi viszonyokat vallanak be egyesek? Akiknek nyakában kilós aranyláncok, sokmilliós ingatlanok és márkás gépkocsik utalnak jövedelmi viszonyaikra, mégis munkanélkülinek vagy minimálbérből élőknek mondják magukat. Amikor nyilvánvalóan csorbul az igazság. Mindennek – többek között – a kártérítési, illetve a gyerektartási perekben van jelentősége. Tudunk olyan esetről, amikor belvárosban praktizáló fogorvos nyolcvanezer forintos havi keresetet vallott be, s ismerünk olyan történeteket is, amikor pár hónapos csecsemőkre íratták a nagy értékű gépkocsikat, csak hogy „tiszta” maradhasson a minimálbér.
Fölvetődik a kérdés: van-e mód arra, hogy a bíróság ilyen esetekben fölvegye a kapcsolatot az adóhatósággal, vagy más forrásból ismerje meg az illető valós, éves keresetét?
– Egyelőre nincs szó arról, hogy bővülne a bíróságok ellenőrzési jogosítványa, ugyanakkor polgári perekben elsődlegesen a felperest terheli adatszolgáltatási, bizonyítékszolgáltatási kötelezettség, így az ügyfél által közölt adatok valódiságát is vizsgálhatja a bíróság – mondta mindezzel kapcsolatban dr. Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke. – Mindez elsősorban a kártérítési pereket és gyermektartási ügyeket érinti. Törvényes tartási kötelezettséggel kapcsolatos perekben pedig akár az adóhatóságot is meg lehet keresni, illetve az illetékes önkormányzattal környezettanulmány is készíttethető, mely kiterjed a vagyoni viszonyok vizsgálatára. Az más helyzet, hogy sok esetben az adóhatóság előtt sem ismert az érintett magánszemélyek valós vagyoni-jövedelmi helyzete. A bírák főként a gyerektartási pereknél találkoznak alacsonyabb jövedelembevallással, ám a tartásdíjat a valósnak vélt anyagi helyzettel összhangban állapítják meg. Említést érdemel továbbá, hogy a peres feleknek – úgymond – nincs igazmondási kötelezettségük; például ha úgy akarják, elhallgathatnak információkat. A bíróság tisztában van azzal, hogy a legszigorúbb jogalkotással sem lehet az embereket abszolút igazmondásra kötelezni.
– Büntetőügyekben a vádlott egyáltalán nem köteles vagyoni helyzetéről vallomást tenni – tette hozzá a megyei bíróság elnöke. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen kiszolgáltatott helyzetben lennénk, mert a büntetőeljárásban közreműködő nyomozó hatóság, ügyészség, de a bíróság is folytathat le bizonyítási eljárást, a vagyoni helyzetre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom