Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Kisebb forgalom és bevétel a sztrádákon

Magyarország - Jelentős mértékben csökkent az autópályák használatáért megváltott e-matricák száma az év első negyedévében. A forgalom visszaesését nem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvége alkalmával több autós vásárolt úthasználati jogosultságot.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője, Winkler-Virág András tájékoztatása szerint megtörni látszik az a növekedési trend, amely az eladott e-matricák darabszámát jellemezte az elmúlt 5 évben.

Az év első három hónapjában – az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva – a járművezetők összességében mintegy 6 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 4 százalékos bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 19,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 19 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, a legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható. Az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 százalékkal fogyott kevesebb az év első három hónapjában.

A személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 4, a teherautókra érvényes D2-esből 5, a D4-esből pedig 10 százalékkal fogyott kevesebb. Fotó: Krizsán Csaba
A személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 4, a teherautókra érvényes D2-esből 5, a D4-esből pedig 10 százalékkal fogyott kevesebb. Fotó: Krizsán Csaba

A kereslet visszaesése a 4 napos úthasználati jogosultságoknál is megfigyelhető, igaz, ezeknél kisebb, 4 százalékos mértékben. Kivétel ez alól az éves matrica, amelyből 1 százalékkal többet adtak el.

Az értékesítési adatok csökkenő tendenciáját még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval több matricát vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Ez számokban kifejezve 24 százalékos darabszám- és 16 százalékos bevételnövekedést jelent. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy tavaly ez idő tájt erős szél és havazás rontotta a közlekedési viszonyokat, míg idén nyárias időjárásban volt részük az útra kelőknek.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg. Az év első három hónapjában átlagosan 5–10 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint 2008 hasonló időszakában, egyes szakaszokon a 15 százalékot is elérte a forgalomcsökkenés.

Olvasóink írták

 • 3. Freddy01 2009. május 04. 10:43
  „Talán még sokat emlékeznek az épitési időszakra. Tele volt táblával. Mi is volt ráirva ?
  " Az Önök pénzéből, Önöknek épitjük"”
 • 2. jirzi1 2009. május 03. 11:52
  „Szerintem még emeljenek árat .Nem elég hogy a mi befizetett adónkból építették a sztrádát még a használatért is fizetünk.És nem érdekel hogy máshol is így van!”
 • 1. AranyKözépút 2009. május 02. 18:01
  „Ezt mondják az okosabb gazdasági szakemberek. A válságkezelés módja nem lehet a megszorítás, mert az nem vezet fellendüléshez. Ez csak ennek a szerencsétlen....országnak a sajátossága, mert itt ellopták, elcsalták és kisebb mértékben elosztogatták az országot. Itt nem a gazdasági válság kezelése folyik, itt az elkúrt politika /korrupció stb / hibáinak kismértékű korrekciója. A gazdasági válság kezeléséig el sem jutunk.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy repülő Gyöngyösön

A gépben négyen ültek, egy ember súlyosan, három könnyebben megsérült. Tovább olvasom