Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kisebb ellátásra számíthatnak a jövőre nyugdíjba menők

Alacsonyabb összegű ellátásra számíthatnak a jövőre nyugdíjba menők. Ők mintegy nyolc százalékkal, egy teljes 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeggel kapnak kevesebbet, mint azok, akik még az idén lesznek nyugdíjasok - írja a Népszava.
A változás a nyugdíjkiszámítási módszer módosításának eredménye, 2008. január elsejétől ugyanis kizárólag a nettó bért veszik alapul, ami csökkenti a várható értéket, ellenkezőleg hat viszont, hogy a nyugdíjazást megelőző év szintjére emelik a korábbi években kapott fizetést - olvasható a lapban.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - honlapján és a területi igazgatóságokon is tájékoztatják az érdeklődőket - a következőképpen segített megérteni a változást: a nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek, jövedelmek átlagából kell kiszámítani.

Ennek során természetesen a régebbi, az akkori alacsonyabb nominális színvonalat tükröző kereseteket aktuális nominális szinten kell számításba venni. Ez a valorizálás.

Ha valaki például 2008. január 1-jén megy nyugdíjba, 1988. és 2007. közötti kereseteit a mai szabályok szerint úgy kellene valorizálni, hogy az 1988-2004-es időszakban elért kereseteit 2006-os szintűre emelik, a 2005-ös, a 2006-os és a 2007-es pedig marad eredeti nagyságában. A 2008-as új valorizációs szabály szerint viszont az 1988. és 2006. közötti keresetek mindegyike 2007-es szintre emelkedik. Mindez növelően hat az induló nyugdíjak színvonalára - olvasható a lapban.

Orbán Gábor, a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza a lapnak saját véleményeként azt mondta: a nyugdíjkiszámítás módjának változásával egyetért, mégis úgy gondolja, nem fair az aktív korúakkal szemben, hogy minden terhet ők viselnek. A költségvetési egyensúly megteremtéséhez szükséges többletet is vállalniuk kellett, most pedig nyugdíjasként kerülnek rosszabb helyzetbe, szemben azokkal, akik már korábban befejezték aktív életszakaszukat.

Keveset dolgozunk

A munkavállalók Magyarországon mintegy 5-7 százalékkal kevesebbet dolgoznak, mint az OECD-országok többségében, ott a férfiak és a nők 40 évnél többet töltenek munkában, míg nálunk ez a nők esetében 32,8 év, a férfiaknál pedig 35,4 év.

hirado.hu/Népszava

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom