Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kirekesztés helyett képzés

Az egy évnél hosszabb ideje állást keresők aránya ugyan megyénkben az országos átlag fele, de itt is sokan küzdenek azért, hogy a munkaerőpiac ne rekessze ki őket tartósan. Tét térségében egy uniós projekt biztosít ötven embernek jó esélyeket.
A megyénkben regisztrált munkanélküliek és álláskeresők között a májusi adatok szerint a tartósan nyilvántartottak aránya 13,6 százalék volt. Ez 1220 olyan embert jelent, akik már több mint egy éve nem találtak munkahelyet.
Ugyanebben az időszakban az országban 368.364 álláskeresőt regisztráltak, 26,9 százalékuk – 98.951 ember – számított tartósan munkakeresőnek.

Az 55 év felettieknek a legnehezebb

Az adatokból látszik, hogy vidékünkön jobb a helyzet az országos átlagnál, ám itt sincs könnyű dolguk például a 45 év és főleg az 55 év felettieknek. A tartósan állást keresők között jelentős az arányuk.
A képzettség szerinti megoszlás azt mutatja, hogy a csupán általános vagy szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek vannak többségben.

Segíthet a bértámogatás

– A tartósan álláskereső ügyfeleinket kiemelt figyelemmel kísérjük, támogatjuk elhelyezkedésüket – mondta el Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója. – A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében egy olyan projekt révén készítjük fel őket a munkavállalásra, melynek súlypontja egy szakmai képzés. A közhasznú foglalkoztatásban szintén előnyt élveznek, a hat hónapja regisztrált álláskeresőink munkába állásához pedig bértámogatást nyújtunk. Ötven év feletti álláskeresők alkalmazása esetén lehetőség van a kötelezettség nélküli kipróbálásra.
A probléma megoldására jó példát jelent a Vocational Academy uniós finanszírozással megvalósított, nemrég lezárult munkaerő-piaci programja. A „Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” elnevezésű projekt a téti kistérség 19 településének tartós munkanélkülijeit, rendszeresen szociális segélyből élőit, azaz a hátrányos helyzetűeket segítette.

Álláskeresési technikák

Az 50 jelentkezőből 30-an parkgondozó-, 15-en varrómunkásképzésben vettek részt. A többiek kulturális szervezőként vagy gyermekfelügyelőként próbálkozhatnak a munkába állással. A parkgondozók 500, a varrók 1000 órás tanfolyam keretében tanultak. A varrómunkások a térségben működő köz- és szociális intézmények ruhaneműinek felújítását végezték, a parkgondozók a közterületek szépítésével foglalkoztak. Többségük megszerezte a bizonyítványt és az 50 dolgozó közül 15 foglalkoztatását vállalta a pályázó.
A projekt arra is jó volt, hogy a romákkal kapcsolatos előítéleteket, a szegénységet és a társadalmi kirekesztődést csökkentse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.05.

Tovább olvasom