Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kirándulás tavasszal (2.)

Itt a tavasz, éled a természet s a tavasz rügyeivel és virágaival élednek az utóbbi egy-két évtizedben egyre inkább szerephez jutó élősködők, a kullancsok.
Itt a tavasz, éled a természet s a tavasz rügyeivel és virágaival élednek az utóbbi egy-két évtizedben egyre inkább szerephez jutó élősködők, a kullancsok. Sokat hallunk az általuk okozott betegségekről, s mivel kezdődik az ő szezonjuk, nem árt végiggondolni, mit is kell tudni róluk.

A kullancsok fele hordozza

A kullancscsípés okozta leggyakoribb fertőzés jelenleg a Lyme-kór. Egy Borrellia-féleség okozza, melyet a kullancsok fele hordoz. Ijesztő szám, szerencsére azonban csak a kullancsok 1–2%-a okoz betegséget. Tünete a csípés után néhány nappal jelentkező láz és jellegzetes kiütés. Nagyon változékony kórkép. Néha csak a fülcimpa gyulladt. Néha a lábfej betegszik meg, s megnő 2–3 számmal.

Gyógyítható

Szerencsére gyógyítható. Kezeletlenül késői megbetegedések lépnek fel, melyek a bőrt, szívet, ízületeket érinthetik. Késői idegrendszeri tünet lehet a depresszió, süketség, bénulás. Ismeretlen eredetű arcidegbénulások mögött is kullancscsípés lehet.

Tibola

Újabb kórkép a TIBOLA. Betűszó, mely elsősorban leányok hajas fejbőrén történt csípés után fellépő tüneteket jelenti. Seb keletkezik, mely néha váladékozik, közelében megnagyobbodott nyirokcsomó lesz. Gyógyulva kis kopasz folt maradhat vissza.
Ritkább és elsősorban állatokon jelentkezik a Babesiosis. Lázat, véres vizeletet okozhat. Gyógyítható.
Megemlíthető még a szibériai láz, Q-láz, mediterrán foltos láz stb. Ijesztőnek tűnő felsorolás.

Hogyan védekezhetünk?

Fontos szabály, hogy kirándulás, hosszabb kerti tartózkodás után alaposan nézzük át magunkat, ill. egymást.
Ha rovart találunk, haladéktalanul távolítsuk el. Kapható speciális kullancscsipesz, de közönséges szemölcscsipesz is megteszi. Ahogyan a bolhafogáshoz sem hívunk orvost, a kullancs eltávolításához sem kell diploma. Nem szabad kínozni olajjal, kölnivízzel, alkohollal, krémmel, mert a már befúródott, de vért még órákig nem szívó parazita kínjában elkezdi befecskendezni nyálát a gazdaszervezetbe. Vannak, akik esküsznek, hogy forgatni kell az óra járásával megegyezően. Mások éppen fordítva, szelíd erőszakkal húzzák. Ekkor egyszer csak elengedi a bőrt és egészben eltávolítható. Ha a feje mégis bent szakadna, ne aggódjunk, nagyobb bajt nem csinál. Néhány nap után a bőr egy csepp váladék kíséretében kilöki. A csípés helyét fertőtleníteni nem kell.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Kirándulásra fújjuk be magunkat rovarriasztó spray-vel. Hatása néhány óráig tart, tehát ismételnünk kell. Ajánlják a zárt ruházat viselését, de az igazából nem véd és a nyári hőségben kellemetlen is. Célszerű viszont világos, lehetőleg fehér holmit viselni. Este alapos „kurkászás" (fejet is) és a kullancsok azonnali eltávolítása. Ha mégis belázasodunk és esetleg kiütésünk is van, 24 órán belül forduljunk orvoshoz.

Dr. Szilágyi István házi gyermekorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják ellenőrizni a jogviszonyt a háziorvosok

A háziorvosok többsége nem tudja ellenőrizni, hogy a betegnek érvényes-e a biztosítása, holott… Tovább olvasom