Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Király Iván nevét viseli az iskola

„ Király Iván természettudós tanár munkálkodása során a Rábaköz és a Hanság természeti értékeire irányította figyelmünket” – olvasható abban a kiadványban, amely a farádi általános iskola névadó ünnepsége alkalmából jelent meg.
Névadó ünnepséget rendeztek a farádi általános iskolában. Az intézmény Király Iván Hanság-kutató, tanár, ornitológus nevét vette fel.
Az iskola tanulói, tanárai, a meghívott vendégek – köztük Király Iván leánya, menye és unokája – jelenlétében Kovács Tamásné igazgató mondott ünnepi köszöntőt, felidézve Király Iván életét, szellemi örökségét. A volt tanítványok nevében Simon Béláné Moldoványi Irén emlékezett egykori osztályfőnökére. Mogyorósi Sándor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni csoportja nevében egy Király Ivánt munka közben ábrázoló fényképet adott át az iskola igazgatójának. Közben a tanulók műsorral kedveskedtek a tornateremben egybegyűlt közönségnek. Takács László, a győri Nemzeti Színház művésze Harsányi Lajos versét adta elő.
Később a szabadban folytatódott a rendezvény. Az iskola falán elhelyezett emléktáblát – melynél Tompos Béla polgármester mondott beszédet – Nagy Andor országgyűlési képviselő, Farád szülöttje leleplezte le. Bende Ildikó, a győri Nemzeti Színház örökös tagja pedig azt a verset mondta el, amely annak idején Király Iván temetésén hangzott el. Az ünnepség záró részében a kiváló ornitológus személyes tárgyaiból összeállított kiállítást nyitották meg, ahol a tisztelő, a személyes ismerős, Kálmán Gyula tanár méltatta Király Iván munkásságát.
A jeles esemény kapcsán egy kiadvány is megjelent az ismert természettudósról, Horváth Győző tanár, dr. Kristóf Mihály veszprémi vegyészmérnök és Kálmán Gyula tanár írásaival.

Király Iván életútja

Király Iván 1894. október 3-án született Bogyoszlón. Édesapja, Király János bogyoszlói körjegyző, édesanyja Füzy Anasztázia tanítónő. Király Iván 1925-től Csornán tanított, s az 1956-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig szerteágazó madártani, természetvédelmi, honismereti szakirodalmi tevékenységet folytatott, miközben iskolai feladatait példaértékűen látta el. Tudós-tanári életműve révén a legnagyobb csornai pedagógusok sorába emelkedett. Évtizedeken át tudományos igénnyel kutatta a Rábaköz és a Hanság madárvilágát. Megfigyelései tekintélyes szakmai folyóiratokban jelentek meg. Budapesten hunyt el 1987-ben. A Csornai Múzeumban tudományos hagyatékából, személyes tárgyaiból emlékszobát rendeztek be. A rábaközi város 1994-ben posztumusz emlékéremmel tüntette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom