Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kínzóeszközből divatos ruhadarab

Szépanyáink is ismerték a fûzõt, de õk még szemérmesen elrejtve, fehérnemûként viselték.

Modern kori változatai már felsőruházatként funkcionálnak, és elvesztették korábbi alakformáló jellegüket. A butikok kínálatai között válogatva a legkülönfélébb változataival találkozhatunk: az egészen puritántól a hivalkodóan díszítettig.


A különböző korokban őrültnél őrültebb viseletekkel rukkoltak elő a divat újítói. Ilyen volt például az olykor több tíz méter átmérőjű abroncsos szoknya, a magas spanyolgallér vagy éppen a fűző, amely a középkortól kezdve ott díszelgett több millió nő ruhatárában. Évszázadokon át számos hódolója volt és még ma is van ennek a különleges ruhadarabnak. Sokan hordják és kedvelik, de csak kevesen tudják, hogy az első fűző a XVI. század táján bukkant fel Itáliában. Használata hamar elterjedt Európában. Célja a női test átformálása volt. Kezdetben két részből készítették, pántjait halcsontok erősítették.

MINÉL SZOROSABB

Hátul a zsinórzatánál nyitott volt, itt lehetett a fűzőrészén úgy húzni, hogy minél szorosabb legyen. Ezt a műveletet a nők nem tudták egyedül elvégezni. A cselédek vagy a férj segítsége kellett hozzá. A sanyargató ruhadarab több évtizeden keresztül hódított a divatozó nők körében, annak ellenére, hogy rendkívül egészségtelen volt a viselete. – Az erős fűzés következtében csökkent a tüdő befogadóképessége, így nagyon nehézzé vált a lélegzetvétel – magyarázza dr. T. Molnár Gizella főiskolai docens, az SZTE JGYTFK közművelődési tanszékének vezetője. – A hát- és a hasizom a tartás miatt elgyengült. Főleg az S alakú fűzők viselésénél fordult elő, hogy a gerinc és a borda megnyomorodott, ritkán el is tört, így károsította a belső szerveket. A legsúlyosabb esetekben a fűző emésztési zavarokat okozott, viselője felfúvódott.

KISZOLGÁLTATOTT NŐK

A kortársak kétféleképpen vélekedtek a ruhadarabról: az egyik tábor szerint kiszolgáltatottá teszi a nőket, mások azt mondták, egyenes, magabiztos tartást biztosít, ezáltal viselője büszkeséget, méltóságot sugároz. A XIX. század második felében elterjedt a férfiak körében is, akik pocakjuk lelapítása miatt hordták. Az 1900-as évek elején azonban változás következett be. Az ekkor fellépő táncőrület nyomán megjelentek a „táncfűzők", amelyek elasztikus anyagból készültek, így kevésbé szorították a mellkast és a derekat. A testet sanyargató divat uralkodása ettől kezdve leáldozóban volt. Szépanyáink még a ruha alatt elrejtve hordták ezt a különleges ruhadarabot, mi már felsőruházatként viseljük. Köszönhető ez néhány merészen újító nőnek.

BLÚZ HELYETT

– Menyasszonyi és újasszony-ruhák felsőrészeként is egyre több darabot rendelnek a hölgyek A fiatalok mellett a harminc- negyven éves nők között is kedvelt viselet. Ők leginkább kosztüm alá, blúz helyett hordják. A fűzők elkészítésének időtartama változó. A díszítettségétől függően lehet másfél-két nap, de a felgyöngyözött darabok elkészítése akár egy hónapig is tarthat. A befektetett munka határozza meg egy-egy fűző árát, amely tíz-tizenötezer forinttól akár ötvenezer forintig terjedhet. Korábban egy felsőrész előállítása akár több hónapig is tarthatott, manapság a modern gépeknek köszönhetően ez az idő töredékére csökkent. A halcsontok továbbra is meghatározó elemei maradtak, de mi már egészségesebb, kevésbé sanyargató változatait viselhetjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomájával vállalna munkát külföldön?

Tovább olvasom