Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Kínos bakik a kínai elnök amerikai látogatásán

A kínai elnök Washingtonba utazását az Egyesült Államok csupán munkalátogatásnak tekinti, de a pekingi elvárásoknak engedve - kompromisszumként - az állami látogatás külsőségeivel ruházták fel. A szervezésbe azonban hiba csúszott, a szokásos ceremóniát kínos bakik tarkították.
A kínai elnök Washingtonba utazását az Egyesült Államok csupán munkalátogatásnak tekinti, de a pekingi elvárásoknak engedve - kompromisszumként - az állami látogatás külsőségeivel ruházták fel. Hu Csin-taot látványos katonai tiszteletadással fogadták a Fehér Ház kertjében. A szervezésbe azonban hiba csúszott, a szokásos ceremóniát kínos bakik tarkították, például Kínai Népköztársaság helyett Kínai Köztársaság hangzott el.

A ceremónia annak rendje és módja szerint zajlott. Az első kínos baklövés akkor történt, amikor felkonferálták a két nemzeti himnuszt. Kínai Köztársaságot mondtak a Kínai Népköztársaság helyett. Ráadásul a hibásan felolvasott nevet Tajvan használja, ami újabb fiaskó, hiszen Kína és Tajvan viszonya az egyik leginkább kényes politikai kérdés: Peking többször kijelentette, hogy soha nem engedi meg a sziget elszakadását.

A diplomáciai bakit kínos közjáték követte. A néhány perccel később mikrofonhoz lépő Hu Csin-tao beszédét bekiabálás zavarta meg: egy kínai asszony kijátszva a biztonságiakat, valahogyan bejutott a pódiumra, és a Falunkung szekta üldözésének beszüntetését követelő jelszavakat kiáltozott, illetve azt skandálta, hogy "Hu elnök, napjaid meg vannak számlálva". A kínai elnök nem szakította félbe beszédét, bár a biztonsági szolgálat csak percekkel később tudta elvezetni a tiltakozót.

Peking számára fontos, hogy a kínai nézők a tévéképernyőn láthassák: Hu Csin-taot egyenrangú nagyhatalom államfőjének kijáró tisztelettel fogadták. A kínai tévénézők azonban a bekiabálást nem láthatták és hallhatták, mert a hatóságok technikai úton megakadályozták a szóban forgó képek vételét. Az ünnepség vége sem lett hibátlan. Bush elnök ugyanis a kamerák kereszttüzében jól láthatóan megragadta a kínai elnök karját, és nem engedte, hogy Hu Csin-tao idő előtt elhagyja a pódiumot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom