Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kínai börtön internet használatért

Az Amnesty International által ma kiadott jelentés szerint Kínában börtönbüntetés vár azokra, akik az internetet nézeteik terjesztésére használják. A nemzetközi emberi jogi szervezet úgy tudja, Kínában legalább 33 embert börtönöztek be az internethasználatot korlátozó törvények megszegése miatt.
Az Amnesty International jelentése rámutat, hogy a kínai kormány az internet-penetráció növekedésével fokozottabban ellenőrzi a világhálón elérhető tartalmakhoz való hozzáférést. A kontroll eszközei között a dokumentum felsorolja egyes külföldi weboldalak blokkolását és szűrését, az internetrendőrség életre hívását, felforgatónak vélt tartalmat közlő honlapok bezárását és az e-mailek lehallgatását. A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az egyetemes emberi jogokat súlyosan csorbító korlátozások foganatosításában gyakran segédkeztek nyugati multinacionális vállalatok is.
A szervezet adatai szerint legalább 33 embert börtönöztek be az internethasználatot korlátozó szabályozások megszegése miatt. A fogva tartottak többnyire politikai aktivisták, értelmiségiek vagy betiltott szervezetek tagjai. A legszigorúbb büntetést egy korábbi rendőr, Li Ta-vej kapta. Őt azért ítélték 11 év börtönre a hatóságok, mert a kínai demokratikus ellenzék külföldi oldalairól töltött le dokumentumokat. A jelentés szerint továbbá a fogva tartottak közül ketten meghaltak a börtönben kínzás vagy nem megfelelő bánásmód következtében. A két áldozat az 1999-ben betiltott Falunkung vallási szekta tagja volt.
Az Amnesty International a bebörtönzöttek azonnali szabadon bocsátását követeli. Mint közleményükben írták: "Mindazokat, akiket azért tartanak fogva, mert az interneten békés szándékkal közzétették nézeteiket vagy mert bizonyos honlapokat látogattak, lelkiismereti fogolynak* tekintjük. Őket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani."
Kínában az internethasználók száma félévente megkétszereződik, egy júniusban készült felmérés szerint jelenleg 45,9 millióra tehető; ennél több internetezőt egyedül az Egyesült Államokban tartanak nyilván. A szervezet adatai szerint 1995 óta több mint hatvan, az internethasználatot szabályozó törvény vagy rendelkezés született az országban.
* Az Amnesty International definíciója szerint lelkiismereti fogoly az, akit bárhol a világon bőre színe, neme, etnikai hovatartozása, nyelve, vallása, politikai vagy más meggyőződése miatt tartanak fogva, feltéve, hogy ő maga nem alkalmazott és hirdetett erőszakot.
-- hwsw --

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akkreditálták a SAPARD-hivatalt

Nemzeti hatáskörbe került a SAPARD-program forrásainak kifizetése szerdától – jelentette be… Tovább olvasom