Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kínában nyit irodát az IHM

Kínában nyit újabb irodát a magyar informatikai kis- és középvállalkozások piacra jutásának elősegítésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által finanszírozott Hungarian Technology Center (HTEC).
A szervezet eddigi tapasztalatait megvitató konferencián a szaktárca vezetője közölte: az amerikai Virginia államban már működik a HTEC, amely tavaly májusban pályázaton nyolc informatikai cégnek nyújtott támogatást ahhoz, hogy innovatív termékeivel megjelenhessen az Egyesült Államok piacán. "A kínai szilícium-völgyként emlegetett Shenzenben az ősszel megnyíló új központ 2006. elején hirdethet pályázatot hasonló céllal" - mondotta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Beszámolt arról, hogy a kínai iroda megnyitásával az IHM külföldi stratégiájának három pillérre teljessé válik, hiszen az amerikai, az ázsiai és az európai regionális terjeszkedés támogatása is megvalósul.

Sipka Júlia, a HTEC programiroda vezetője elmondta: a 2003-ban alapított HTEC eddig 500 millió forint költségvetési forrást használt fel. "Az iroda működése mintegy 100 millió forintot emésztett fel eddig, s 200 millió forint jutott a nem pályázati úton nyújtott támogatásra" - jelezte az irodavezető. Hozzáfűzte: az irodához bármely cég fordulhat, akiknek a HTEC amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével is szolgál.

Sipka Júlia kitért arra, hogy az amerikai iroda még az idén ősszel újabb pályázatot hirdet, ám a tavalyitól eltérő céllal, várhatóan szakkiállításokon való megjelenés támogatására. Utalt arra, hogy kormányzati ígéret már született a pályázat finanszírozására, ám annak keretösszege még nem ismert.

G. H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a konferencián tartott előadásában buzdította az informatikai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy innovatív ötleteikkel próbálkozzanak a tengerentúli piacon. Szavai szerint az amerikai cégek nyitottak az olyan kreatív kezdeményezésekre, ami a magyarországi vállalkozásokra általában jellemző.

A konferencián elhangozott tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavalyi pályázat nyolc nyertes cége közül az AITIA Informatikai Rt. jutott a legtovább, hiszen az idén januárban már meg is alapították leányvállalatukat. A Freesoft Kft.-nek a HTEC jelenleg a vállalatalapítás előkészítésében segédkezik, s leányvállalat létrehozását tervezi az EGROUP Kft. is. Nem minden cég gondolkozik ugyanakkor cégalapításban, hiszen például a Rubik Interaktív Kft. csak termékkel vagy szolgáltatással kíván megjelenni Amerikában.

Forrás: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt nyert gyermeke?… Tovább olvasom