Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kilós cukrokat zároltak Sopronban

Folytatás az 1. oldalról.

A soproni hatósági állatorvosok a további forgalmazás ideiglenes felfüggesztését is elrendelték, egyszersmind arról is gondoskodtak, hogy vizsgálatot kezdeményezzenek a cukor származása és minőségének megállapítása céljából.

Többeknek feltűnt

Hetek óta élelmiszerbotrányok hullámai háborgatják a magyar élelmiszer-vásárlók lelkivilágát, így nem csoda, ha többeknek is feltűnt abban a szupermarketben: valami nem stimmel az egyik fajta cukornál. Ugyan milyen lehet, vagy honnan származhat valójában, ha a nejlontasak felirata – Származás: EU, Horvátország – eleve gyanút keltően hamis.
Még ha a cukor korlátlan ideig meg is

őrzi a minőségét, az emberekben felvetődött a kérdés: mivel akarnak már megint megetetni bennünket? S vajon kik lehetnek azok a forgalmazók, akik ilyen nevetséges hibával keltik fel a beszerzés

kétességére a figyelmet?
A megyei fogyasztóvédelemnél a Kisalföld megtudta: az érvényben lévő rendeletek szerint mivel a forgalmazó cég egy másik megyében működik, az ottani fogyasztóvédelmi felügyelőség az illetékes. Ettől függetlenül ők is felhívják az érintettek figyelmét a felirat furcsaságára.
Lapunk érdeklődésére a szóban forgó áruházlánc árubeszerzője is utánanézett az esetnek. Információi szerint a vállalkozás több forrásból szerzi be az árut, de a csomagolás már idehaza történik. Ez a „hozzáadott érték” teszi lehetővé, hogy a csomagoláson szerepelhessen – hazánk révén – az EU, míg a „Horvátország” pusztán a beszerzést jelöli. Mindazonáltal az „EU, Horvátország” kitétel valóban kétségeket ébreszthet az áru iránt. Egyértelműbb lenne a „Származása: Horvátország. Csomagolva: EU” felirat.

Itthon csomagolják

– Az említett cukor valóban Horvátországból került Magyarországra – tájékoztatott a forgalmazó cég egyik vezetője. – Az ötvenkilós zsákokból Ácson csomagoljuk kilós termékké az árut, s ezért szerepel rajta az EU-megnevezés, hiszen innentől kezdve az már részben uniós terméknek tekintendő. Túlbuzgóságunk okozta a felirat félreérthetőségét, hiszen nem is lenne kötelező ráírni a származási helyet, elég lenne csak a csomagolót és a forgalmazót feltüntetni. Okulva a történtekből, a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ állásfoglalását kérjük ki, a továbbiakban milyen feliratokat szerepeltessünk a terméken, hogy az teljesen egyértelmű legyen a vásárlók előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom