Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Kilenc topszak magas pontszámokkal

A turizmus–vendéglátástól az általános orvosig tart annak a kilenc szaknak a listája, amely a legtöbb jelentkezőt vonzotta idén.


A felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtökön húzták meg. A két megyei egyetem pontszámait és azok elemzését pénteken már közöltük. Ezúttal országos kitekintést adunk a hivatalos felvételi ponthatárokat megjelentető felvi.hu felsőoktatási portál friss elemzése alapján.

Turizmus–vendéglátás. A nappali tagozatra jelentkezők körében ez a szak vitte el a pálmát, csaknem 4400-an jelölték meg első helyen. A legmagasabb pontokat a Budapesti Corvinus Egyetemen (446) és a Budapesti Gazdasági Főiskolán (418) követelték meg a diákoktól.

Gazdálkodás és menedzsment.  A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE; államilag támogatott képzés: 453, költségtérítéses: 431) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakultak ki (437).

Jogász. Míg egy éve a legmagasabb ponthatár 426 volt, idén 431 pontot kellett gyűjtenie annak, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre (PPKE) kívánt bejutni. 430 pont kellett a felvételhez a Miskolci Egyetemen, 428 a Debreceni Egyetemen és a győri Széchenyi-egyetemen. Mindhárom képzés levelező formában indul. Nappali munkarendben 426 pontnál sehol nem szükségeltetett több a sikerhez, ez a ponthatár az ELTE neve mellett szerepel.


Mérnök informatikus. A legmagasabb pontszámot a PPKE-n határozták meg (393), a második legmagasabbat (365) a Műegyetemen.

Pénzügy és számvitel. Az utóbbi három évhez hasonlóan idén is a BCE-n lett a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott nappali képzésre 448, költségtérítéses nappalira 404 pontra volt szükség a bejutáshoz.

Gépészmérnök. Magasan kiemelkedik a szakot meghirdető intézmények közül a Műegyetem: nappali munkarendes formában csak itt haladja meg a 300 pontot a ponthatár (372).

Nemzetközi gazdálkodás. A nappali munkarendes képzéseket nézve a legmagasabb ponthatárokat a BCE-n találjuk (támogatott képzésen 462, költségtérítésesen pedig 449). A harmadik legtöbb pontszámot a Műegyetemre pályázóknak kellett gyűjteniük (438), ezt követi a Debreceni Egyetem (421).

Kommunikáció és médiatudomány. Az intézmények nagy részében igen magasan, 400 pont felett húzták meg a ponthatárokat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szükségeltetett a legmagasabb pontszám (452). Második lett a BCE és a Műegyetem (441–441).

Általános orvos.  Az osztatlan, nappali, államilag támogatott képzéseket tekintve a Semmelweis Egyetemen volt a legmagasabb a ponthatár (434). A második legmagasabb a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem orvosi szakához tartozik (419–419), utána pedig a Pécsi Tudományegyetem következik (418).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtás az elgázolt rendőr tiszteletére Budapesten

Ezren vettek részt Budapesten a XIV. kerületi rendőrkapitányság előtt, a Stefánia úton péntek este… Tovább olvasom