Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kilenc település kapott városi rangot

Július elsejétől 288 hazai település viseli itthon a városi rangot. A most előrelépett nagyközségek presztízskérdésként és lehetőségként tekintenek új pozíciójukra.
Közvetlen gazdasági haszna a polgármesterek szerint kevéssé van a változásnak. A mától városként működő Alsózsolca polgármestere, Zsíros Sándorné viszont nagyon optimista: - Lehetőségünk lesz helyi rendőrőrs létrehozására, esetleg okmányiroda kialakítására, gyámhivatal létrehozására, vagy akár a helyi tömegközlekedés beindítására is.

Keller László, törökbálinti polgármester úgy számol: - A városi rang évi 80 milliós plusz forrást jelent majd a központi költségvetésből, de a települést bevallottan a presztízs szempontok motiválták a városi rangért folyó küzdelemben.

Alsózsolca és Törökbálint mellett Biatorbágy, Bük, Maglód, Kozármisleny, Körösladány, Mándok és Ács, azaz összesen kilenc település lett ma város. Ezzel összesen 298 város van Magyarországon. Nyékládháza 2003-ban kapta meg a címet. Galuska László polgármester azt mondja, nemigen változott a település élete azóta.

- Az, hogy várossá váljunk, az nem presztizskérdés volt és nem is cél volt, hanem egy eszköz. Arra számítottam és most is arra számítok, hogy a városi cím birtokában a lehetőségek, főleg a pályázati lehetőségek jobbak. Azt is hozzáteszem őszintén, hogy ebben még nem sok sikerünk volt, de bízom benne, mert optimista ember vagyok.

A városi rangra pályázniuk kell a nagyközségeknek. A cím odaítéléséről a köztársasági elnök dönt az önkormányzatokért felelős miniszter előterjesztésére. A városi címet 2004 óta évről évre egyre kevesebb új település kapja meg. Sütő László, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke, a Minisztériumi Bíráló Bizottság tagja úgy véli, a tendencia nem véletlen.

- Folytatódni fog ez a csökkenés részint azért is, mert eleve azt mondtuk, csak az a település lehet mára város, amelyiknek vagy 5 ezer főnél több lakosa volt, vagy nagyközség, és a státuszt előtte már megszerezte. Mára roppant telített a városhálózat.

Hazánkban hozzávetőlegesen minden tizedik település város.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratják az őszi búzát

Péter-Pál az aratás kezdetének hagyományos napja. Idén mennyiségében és minőségében közepes… Tovább olvasom