Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kilenc ember halálában játszott szerepet egy új dizájnerdrog az idén Magyarországon

Kilenc ember halálában játszott szerepet az idén Magyarországon egy olyan új dizájnerdrog, amely az országon kívül csak Hollandiában bukkant fel - mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos rendelet elfogadását tervezi.
Garamvölgyi László közölte: tavaly az uniós tagállamok korai figyelmeztető rendszerén keresztül összesen 73 új pszichoaktív anyagról küldtek értesítést, az idén ez a szám már most magasabb.

A szóvivő tájékoztatása szerint európai viszonylatban 2005 óta 290 olyan, kémiai szerkezetében picit módosított anyag jelent meg, amely sok országban nincs tiltólistán, de lényegében ugyanolyan vagy erősebb hatású, mint a klasszikus kábítószerek.

Felidézte: Magyarországon először 2008-ban tűnt fel az úgynevezett spice jelenség, vagyis amikor a marihuánának tűnő növénykeverékekben olyan anyagokat találtak szakértők, amelyek szintetikus kannabinoidok voltak, ezt nevezték a fogyasztók "bioműfűnek".

Az új pszichoaktív anyagok, vagyis a dizájnerdrogok megjelenése csökkentette a klasszikus kábítószereket használók számát, de a marihuána- és amfetaminfelhasználók megmaradtak a bevált szerük mellett. A lefoglalások azonban azt mutatják, hogy az anyagok 50 százaléka már dizájnerdrog és csak a másik fele klasszikus kábítószer.

A dizájnerdrogok elsősorban olcsóságuknak köszönhetik elterjedésüket - mondta a szóvivő. Közlése szerint Európában - így Magyarországon is - az figyelhető meg, hogy míg eleinte kiskereskedők rendelték az interneten a szereket, főleg Kínából és Indiából, most már kezd kialakulni egy erre szakosodott nagykereskedői hálózat. Magyarországon egyelőre még a kisebb forgalmazók vannak többségben, akik lakóhelyük környékén, ismerősöknek forgalmazzák a dizájnerdrogokat, havi bevételük eléri a 150-200 ezer forintot.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy óriási a veszély, mert ezeknek a pszichoaktív anyagoknak az összetétele ismeretlen. Hozzátette, további probléma az is, hogy a felmérések szerint egyre fiatalabbak próbálják ki a drogot, ennek korhatára már bizonyosan 14 év alatt van.

Garamvölgyi László kitért arra, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kampányában felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a drogok halálos veszélyt jelentenek, de a fiataloknak alternatívát is kínál, például a sport formájában.

Olvasóink írták

 • 12. Csetneky 2013. október 15. 13:36
  „Véleményem szerint kizárólag az ugrál különböző helyeken a drog legalizálásáért, aki maga is fogyasztó, esetleg terjesztő. Mivel a jelenlegi törvények szerint minkét fajta bűnöző, remélem, a rendőrség is olvassa ezeket az oldalakat.

  Bimbó, jó legelést és betépést! :)”
 • 11. miracle 2013. október 14. 19:52
  „"ezek a drogok halálos veszélyt jelentenek, de a fiataloknak alternatívát is kínál, például a sport formájában. "
  Megnyugtató, hogy a sporttal is kerülhetünk halálos veszélybe, bár bonyolultabb kivitelezni.
  A mondat ugyanis ezt jelenti.”
 • 10. Lacika62 2013. október 14. 18:40
  „9. Mankapunka 2013.10.14. 16:36 <moderálva>”
 • 9. Mankapunka 2013. október 14. 16:36
  „Hunicum

  Látod, a sok öreg orvoshoz fordul, és legálisan kapja a drogot a gyógyszertárakból. Jobban élnek?”
 • 8. Hunicum 2013. október 14. 15:55
  „Egyáltalán mire jó a drog? Aki nem érzi jól magát a bőrébe az forduljon inkább szakorvoshoz.”
 • 7. nága 2013. október 14. 14:30
  „minek grogoznak a fiatalok és gyerekek???”
 • 6. Csodabimbó 2013. október 14. 12:04
  „http://www.checkyourdrugs.at/warnungen/

  Ausztriában működik a drogellenőrző rendszer, nem is halt meg idén 9 ember.
  <moderálva> csávó a Garamvölgyi, az átkosban is vágta a témát és most is nagyon képben van, ez az ember egy polihisztor :) Csodálkoztok, h itt tartotok? :)”
 • 5. Csodabimbó 2013. október 14. 11:57
  „Te agyatlan négyes :) A természetes alapú szereket kell legalizálni, hogy ne legyenek a gyerekek kísérleti nyulak, mert a sok színes tabi közül sokat kipróbálnak, ha tiltod, ha nem. 5 éve próbálom erre felhívni a figyelmet, de te még most sem érted :) Vannak olyan baranyai városok, ahol évek óta ismeretlen a fű, csak a szintetikus változatát lehet kapni, ami sokkal károsabb. Ha azt túlzásba viszed nem elalszol, hanem összeesel...

  9-en meghaltak és még mindig nincsenek anonim drogellenőrző pontok a nagyobb rendezvényeken? Ebben az újkeresztény országban csak ige hirdetése számít, nem az emberek élete.”
 • 4. Csetneky 2013. október 14. 10:58
  „Érthetetlen, mivel a kábítószer sokak szerint remek dolog. Néhány derék politikus legalizálni is akarja.”
 • 3. ekkenekepen 2013. október 14. 07:33
  „<moderálva>”
 • 2. Mankapunka 2013. október 13. 23:09
  „Ilyen kristálypor, vagy ez az új mi a frász? Bővebben miért nem lehet leírni, minek mi a neve? Nem mindig a politikai hírek után kellene menni.”
 • 1. captain_blood 2013. október 13. 19:43
  „Ki nem <moderálva> le a drogos barmokat???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanószerkezetnek látszó tárgyat találtak egy férfinél a fővárosban

A tűzszerészek később megállapították, hogy a tárgy nem robbanószerkezet volt.
Tovább olvasom