Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kiköthetik, hová menjek?

Határozatlan idejű munkaszerződésem olyan kitételt tartalmaz, hogy hasonló területen a munkaviszony megszűnése után nem helyezkedhetek el. Mivel a „megfelelő ellenérték" nincs megjelölve, ezért szerintem ez a rész jogszabályba ütközik és semmisnek tekinthető. Így van ez?
F. Barbara

Gyakori kitétel ez a „hűségnyilatkozat", vagyis, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnése után is "hű marad" a korábbi munkaadóhoz és bizonyos ideig nem helyezkedik el a versenytársnál, illetve nem folytat olyan tevékenységet, mely a munkáltató érdekeit sérti. E megállapodásokra nem a munkajog, hanem a jóval kötetlenebb polgári jog szabályai irányadóak.

A tilalom, illetve a korlátozás csak arra az esetre vonatkozik, ha a munkaviszony a munkavállaló rendes felmondásával vagy a munkáltató rendkívüli felmondásával szűnik meg. A Munka Törvénykönyve szerint három további feltétele van e kikötésnek: Egy: A felek között ilyen tartalmú, azaz a munkáltató „jogos gazdasági érdekeire" (üzleti titok) vonatkozó megállapodásnak kell lennie. Érdeksérelem pedig akkor van, ha a munkavállaló egy másik, hasonló tevékenységű cégnél helyezkedik el, s munkakörénél fogva a korábban megszerzett információkat, kapcsolatrendszert felhasználja.

Kettő: A munkáltató köteles megfelelő ellenértéket fizetni. Ennek mértéke mindig az esettől és a kötelezettségvállalás jellegétől függ. Általánosan érvényes, munkabérhez viszonyított százalékos arányt megállapítani nem lehet. A hazai bírói gyakorlat ellenértékként általában megfelelőnek tekinti a vállalt tiltott időszak felére járó átlag-keresetet. Nem „megfelelő ellenérték" , ha a munkáltató az elhelyezkedési korlátozás betartásáért magasabb bért fizet. Persze a „megfelelő ellenértéket" az idők folyamán járadék formájában is kifizethetik a dolgozónak, de a megállapodásból egyértelműen ki kell tűnnie, hogy ezt nem munkabér keretében fizeti a munkaadó.

Tehát, amennyiben bármiféle ellenérték biztosítása nélkül „csak úgy" aláíratnak valakivel egy elhelyezkedési korlátozást tartalmazó megállapodást, jogvita esetén a munkáltató nem fogja tudni érvényesíteni a kikötést. Vagyis a korábbi alkalmazott akár már másnap a konkurenciánál kezdhet.
Végül pedig: A korlátozás időtartama a három évet nem haladhatja meg.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom