Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kikeltek az első nyárilúd-fiókák

A Fertő tó partján is fészkelő, védett nyári ludak legidősebb fiókái egy hete keltek ki a tojásokból. A pici, sárga madarakat Fertőújlak határában is látni, van úgy, hogy az úton terelgetik át a négy-öt fiókából álló családot a szülők.
A nádasban, gyékényesben fészkelő nyári lúd védett madár. A Fertő mentén és a Hanságban is él. Télen is találkozhatunk vele, hiszen kisebb-nagyobb csapatokban áttelel. Igazán kedves és látványos arcát április közepétől mutatja, hiszen az első fiókák ilyenkor kelnek ki a tojásokból.
A Fertő tó magyarországi oldalán közel kétszáz pár költ, egy család négy-öt fiókából áll. Az elsőket a szüleik már „libasorban” vezetgetik Fertőújlak közelében. Egészen június elejéig lehet látni a sárga kislibákat, előfordul, hogy akár az úttesten is átvonulnak a családok. A fiókákat több veszély fenyegeti, a rókák, a ragadozó madarak, de a varjak és a nagyobb testű sirályok is fenik a fogukat a libahúsra. Ennek ellenére a nyári ludak száma lassan, de biztosan évről évre gyarapszik, köszönhetően az évek óta végzett természetvédelmi munkának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janikovszky Éva 80 éves lenne – Emlékére díjat alapítottak

Huszonnyolc könyvet írt a három éve elhunyt Janikovszky Éva gyerekekről és felnőttekről –… Tovább olvasom