Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kikapcsolták a gázt a közintézményekben Tiszaburán

Kikapcsolta a gázt a szolgáltató Tiszabura közintézményeiben az önkormányzat felhalmozódott közüzemi tartozásai miatt, jelenleg az iskolában sem folyhat a tanítás – közölte a polgármester az MTI-vel.

Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége - Firosz) a helyszínen elmondta: a helyi általános iskola mintegy 400 diákjának oktatását a polgármesteri hivatalban, a teleházban, a művelődési házban próbálják megoldani, ám csak rövidített órákkal, délelőtti és délutáni műszakban tudják biztosítani az oktatást - tette hozzá. Megjegyezte: ezekben az épületekben sincs gázszolgáltatás, ám az itteni rendszereket korábban átállították vegyes tüzelésűre. A fűtőanyag beszerzésének nagy részét az önkormányzat külterületein található fák kivágásával oldják meg – magyarázta a vezető.

Az általában mintegy 180 kisgyermekről gondoskodó óvodának is csak az egyik épületszárnya üzemel. Ide most az iskolaelőkészítős csoportok járnak, nekik is kizárólag délelőtti foglalkozást tartanak a pedagógusok. Az éves szinten nettó 400 millió forintból gazdálkodó Tiszabura mára 150 millió forintot megközelítő kifizetetlen számlát halmozott fel a közüzemi szolgáltatókkal, illetve beszállítóival szemben. Ebből 20 millió forint körüli a konyha adóssága, és további 15-15 millió forinttal tartoznak az önkormányzati intézmények is a gáz- és áramszolgáltatónak.

Az előbbi már 2010. december közepén kikapcsolta a gázt az intézményekben. A polgármester véleménye szerint a jelenlegi helyzet az elmúlt 4-5 év energiaár-emeléseire, illetve kormányzati intézkedéseire vezethető vissza. Az ezekből eredő többletkiadásokat ugyanis - felélhető vagyon és helyiadó-bevételek híján - annak ellenére nem tudta kigazdálkodni a település, hogy ez idő alatt az önkormányzati dolgozók közel harmadát elküldték, ezzel szakmailag is a működőképesség szélére sodorva az intézményeket. Ezek fenntartását pillanatnyilag is csak 50-60 százalékban fedezi az állami normatíva - jegyezte meg.

A polgármester elmondása szerint alig 4 millió forint marad az intézményhálózat működtetésére, amely havonta 5 millió forint pluszráfordítással már nullszaldós volna. Így azonban lassan a bérek és a szociális juttatások kifizetése is veszélybe kerül, ezért pillanatnyilag az önhibájukon kívül nehéz gazdasági helyeztbe került települések támogatására szánt állami keret az egyetlen remény - mondta Farkas László.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Papcsák Ferenc és Zsiga Marcell mondjon le képviselői mandátumáról!

Török Zsolt, az MSZP szóvivője felszólította Papcsák Ferenc zuglói polgármestert és Zsiga Marcell… Tovább olvasom