Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Kik szavaznak a Jobbikra?

Miközben a Fidesz támogatottsága folyamatosan rekordokat dönt, a Jobbik is ott toporog az Európai Parlamentbe jutás küszöbén.

Az alapbölcsesség szerint a szélsőjobb a jobboldaltól vesz el szavazatokat, de ha mindkét párt növelni tudja támogatottságát, elképzelhető, hogy kiábrándult szocialisták is gyarapítják a szélsőjobboldali tábort. A Jobbik témaválasztásai a szocialisták érdeklődését is megragadják, és van olyan felmérés, amely szerint a jobbikosok ötöde három éve még az MSZP-re szavazott.

Egyre inkább téma a szocialista pártban a Jobbik várható sikeres EP-választási szereplése. Forrásaink szerint a pártban egyesek attól tartanak, hogy a Jobbik akár meg is előzheti az MSZP-t, belső közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt állítják, hogy akár húszszázaléknyi egykor szocialista szavazó is a Jobbikot választhatja.

Ezeket a félelmeket a nagy közvélemény-kutatók mérései egyelőre nem támasztják alá. „Ha az MSZP-szavazók húsz százaléka a Jobbikot támogatná, ez a szocialisták 2006-os 42 százalékos támogatására vetítve önmagában nyolcszázalékos támogatást jelentene" – felelte kérdésünkre Beck László, a Medián kutatási igazgatója. Márpedig a Jobbik – bár több közvélemény-kutató szerint is esélyes az ötszázalékos bejutási küszöb átlépésére – a részvételüket biztosra ígérő szavazók körében a Medián mérései szerint négy százalékon, a teljes népesség körében két százalékon áll.

A cigánykérdés nyílt felvetése

Igaz, a Jobbik témaválasztásai – a cigánykérdés nyílt felvetése, a termőföld védelme és a rendpártiság – az attitűdvizsgálatok szerint az egész társadalom, így a szocialista választók érdeklődését is felkeltik. A Nézőpont Intézet (NI) tavaly augusztusi, ezerfős mintán felvett reprezentatív felmérése azt találta, hogy a teljes lakosság 91 százaléka szerint létező jelenség a szocializmus elfeledett, a Jobbik által kisajátított bűnügyi kategóriája, a cigánybűnözés. Pártszimpátiák szerinti bontásban a Fidesz és az MSZP támogatói statisztikailag azonos mértékben, 94, illetve 92 százalékban vélekedtek így.

Teljes cikk>>

Olvasóink írták

 • 9. girzelda 2009. június 03. 20:03
  „Morvai Krisztinának itthon az igazságszolgáltatás élén lenne a helye! Egyébként minden normális ember a jobbat akar ennél, mint ami ma uralkodik.”
 • 8. Goldmund 2009. június 03. 11:39
  „A rendcsinálásról:
  Valóban nem mindegy, hogy a Fidesztől jobbra lesz-e még egy párt a Parlamentben. Ha igen, ők ebben a kérdésben biztos együtt szavaznának. Ettől még általánosságban lehet ellenzéki párt a Jobbik.
  A cigánykérdésről:
  Igen, a nagy pártok lapítanak, pedig ez nagyon fontos kérdés. A cigánybűnözés nem elfeledett, hanem szőnyeg alá söpört kifejezés. A cigányok kapcsán pedig nemcsak a bűnözésről kell beszélni, hanem a segélyből élés életformává válásáról, és a lumpen (szemetelős, hangoskodó) életvitelről is.”
 • 7. Lillycat 2009. június 03. 10:08
  „Én is bízom benne, hogy Morvai Krisztina ott lesz az EP-ben és végre a magyar érdekeket fogja valaki képviselni.”
 • 6. Túrabakancs 2009. június 03. 09:47
  „oszvald.ferenc!
  Lehet hogy pontatlanul fogalmaztam, én sem a Jobbiktól várom a rendcsinálást, legfeljebb ők
  vehemensebben be tudnak majd segíteni. A Fidesz-SZDSZ koalíció egyenlő lenne a Fidesz
  bukásával a későbbiekben, a jobboldalnak nem is a szocialisták, hanem a liberálisok a mos-
  tani fő "elenségei". Még hah a gyökerek anno egyek voltak is... Az MDF meg maga a kétszínű-
  ség, többször hátbaszúrták a Fideszt, a 2006-os szoci győzelem is nekik köszönhető, ezt
  soha nem szabad elfelejteni nekik! Ráadásul az SZDSZ-el nyíltan lekokettáltak, ez pedig
  felér egy árulással. De nyílván inkább ők mint az SZDSZ ami a bejutást illeti. A Jobbik biz-
  tosan ott lesz! :)”
 • 5. oszvald.ferenc 2009. június 03. 09:37
  „3. knifemester
  Igaz: magas képzettség rossz célra használva mit sem ér,sőt: sokat árt. Viszont nincs veszélyesebb annál, mikor a butaság szorgalommal és eltökéltséggel jár együtt (ld: munkás paraszt kormány az 50-es években) (és nem azt mondom, a jobbikban nincs ilyen, hanem azt: egyelőre nem látom, és nem azért mert nem akarom látni.
  Sokan fürödtek már ez is igaz - és sokan el is hulllottak ezek közül: FKGP, Vállalkozók Pártja, Agrárszövetség, KDNP. A két "nagy" nem fér le a lefolyón - ők maradnak.

  4. túrabakancs
  Kicsit 5% feletti eredménnyel nehéz lesz rendet csinálni, ehhez zsarolási potenciál kell, vagyis pl. 63% -os Fidesz. Még érdelkesebb, ha az MDF is bejut, mert akkor a Fidesz elkezdhet libikókázni a Jobbik és az MDF között. Én a közös gyökerek miatt még a Fidesz-SZDSZ együttállást sem tartom elképzelhetetlennek.

  Magam részéről maradok az MDF-nél: kellenek a "kicsik". És - bár nem értek egyet a politikájukkal - ugyanezen okból a SZDSZ és Jobbik bejutásánál sem verném félre a vészharangot és az LMP is színfolt lenne. Ezt a szép sokszínűséget nem egymás kinyírására kellene felhasználnunk. Nagyon nem örülnék egy debil kétpárti parlamentnek. Hajrá kicsik!! (nekem természetesen: hajrá MDF).

  Üdvözlettel:

  Oszvald Ferenc”
 • 4. Túrabakancs 2009. június 03. 09:02
  „A legjobb az volna, ha a Jobbik egy kicsivel 5%-feletti eredménnyel bejutna a parlamentbe, az
  SZDSZ pedig kiszorulna onnan nagyon hosszú időre! A picivel 5%-os eredmény nem veszélyeztethetné
  a Fidesz kétharmados többségét, az ideális bizony ez lenne. Ekezdődhetne a rendcsinálás, de nem
  szabad majd az embereknek türelmetlennek lennie, a legfontosabb feladatokkal kell kezdeni a
  munkát, ez pedig a gazdaság rendbetétele.”
 • 3. knifemaster 2009. június 03. 08:09
  „2.
  Mit ér a magas képzettség,ha az nem a megfelelő célra van használva?
  A jobbikon kívül,hágy olyan párt van amelyik megfürdött már egy ciklusban?Van amelyik már többször is.
  Mire mentünk velük?
  Költői kérdések...”
 • 2. oszvald.ferenc 2009. június 03. 03:11
  „A jobbikot juttassák be azok, akik vakon bíznak benne...nem hiszem, hogy valaha is jobbik szavazó lennék, de ha mégis elgondolkoznék rajta..először megvárnám míg megmosdatják őket egy 4 éves MAGYAR parlamenti ciklusban. Utána nyilatkoznék...ha már választani lehet: nekem a MIÉP egy fokkal szimpatikusabb volt, mint most a jobbik ( Igaz, Csurka volt az első mdf bomlasztó..hm.). Na mindegy, ott több értelmes arcot láttam. Az a tizenegynéhány képviselőjük azért magasan képzett volt - a jobbiknál nem érzem ezt.”
 • 1. vonLichthofen 2009. június 03. 02:27
  „A Jobbak szavaznak a Jobbikra.
  Nézzétek meg Morvai Krisztinát a Kereszttűzben. A három fickónak még maccsa sem volt, úgy szétmarcangolta őket ez a nagyszerű Magyar asszony.
  Isten adjon neki erőt és kitartást a munkájához ha már ekkora tehetséget és bölcsességet adott neki.

  Viszlát Vasárnap!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 évet kapott a kamaszokat késelő férfi

Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre ítélte… Tovább olvasom