Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Kijátsszák a béremelést a multik: csökkentik a nyolcórás munkaidőt

A minimálbér összege 98 000 forintra emelkedett. Ez az összeg azonban csak a napi nyolc, illetve heti 40 órában dolgozó munkavállalókat illeti meg.
Egyre több kereskedelmi dolgozót érint az az egyes multinacionális cégek által alkalmazott költségcsökkentő módszer, amely szerint a munkavállalók nyolcórás munkaidejét a munkaszerződésben négy vagy hat órára változtatják - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap hétfői száma szerint mindez kapcsolatban áll azzal, hogy a minimálbér összege az idén január 1-jével a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozó esetén 98 000 forintra emelkedett havonta. Ez az összeg azonban csak a napi nyolc, illetve heti 40 órában dolgozó munkavállalókat illeti meg. Részmunkaidős dolgozóknál a minimálbér a munkaidő mértékével arányosan csökken, például ha a munkaidő mértéke heti 20 óra, úgy a minimálbér havi 49 000 forint.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a lapnak elmondta, leginkább a pénztárosokat és az árufeltöltőket próbálják a munkáltatók azzal zsarolni, hogy ha nem írják alá a szerződésmódosítást, elbocsátják őket.

Minden munkavállalónak tudnia kell, hogy ha nem fogadja el a munkaidő csökkentését, az nem felmondási indok, tehát nem kötelesek aláírni a dokumentumot - mondta a lapnak a KDFSZ elnöke. Hangsúlyozta: azoknál, akik már aláírták a munkaszerződés módosítását, jogorvoslatra nincs lehetőség.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Legs 2013. május 28. 18:55
  „Valójában nem a multikra kell haragudni.Ha olyan törvényeink vannak,melyek tele vannak kiskapukkal,kijátszhatók,ha az ellenőrök megvehetők,akkor ne a multit bántsuk.A szakszervezetek is csak annyit érnek amilyenek a vezetőik.Volt már példa arra- nem is egy- a világban,hogy lepaktáltak kormányokkal multikkal.”
 • 51. oxana 2013. május 28. 16:38
  „Annyit szeretnék még hozzátenni, az ilyen fönökök ki akarnak alakítani egy "törzset". Mert akik összeszoknak, jobban megy a munka.”
 • 50. oxana 2013. május 28. 12:47
  „48.47. Goldmund

  Pontosan így látom én is.

  Tudom, akinek van jó munkahelye, könnyen, ill. könnyebben beszél. De ha mindenki eltüri, hogy 4 óráért kapja a bérét és 6-ot dolgozik, nem szabadna csak úgy beletörödni, mert akkor nem változik semmi. Ellenkezöleg, a multik sokkal jobban kihasználják a munkaeröket, gondolván, vele mindent megcsinálhatok, ugyse fog ellene szólni. Több önérzetnek kellene lenni a munkaadókkal szemben, hiszen nekik dolgozunk, a mi munkánk árán megy nekik jobban. Fiam Németországban új munkahelyet talált (Nyugat-Németországban) mint tetöfedö. Olyan feltételekkel, hogy csak akkor hittem el, mikor láttam a munkaszerzödését. Fiam 2,5 euróval több órabért "követelt", mert csak így érte meg váltani. Megkapta, mert szükség volt rá. Próbaidö egy hónap. Igaz, fönöke "csak" 8 munkással dolgoztat, de meg vannak fizetve, mert télen-nyáron fönn a tetön, nem éppen kényelmes munka. A fönök mindig szerez munkát, mégha messze is van a központtól. A messzebb lakók üzemi kocsival járnak haza hetente vagy kéthetente (fönök fizeti), évente 2 váltás munkásruhát, dzsekit, munkacipöket kapnak, lakásért csak az önköltséget fizetik. Ha összegyülik a munka, a túlóra természetes, ki van nekik fizetve. Ha kevesebb a munka, kevesebb a fizetés. De ez ritkán fordul elö, 160-170 órát dolgoznak havonta átlagban. Fiam nagyon meg van elégedve, szereti a munkáját, jól kijön a kollégáival. Már várom a rám támadókat, hogy ez Németországban van, ilyent a multik itt ugyan nem csinálnának meg. Lehetne Magyarországon is, ha a munkaadók megbecsülnék a dolgozókat, a dolgozók nem hagynák magukat úgy kezelni, mintha lábtörlök lennének. Bocsánat a kifejezésért. De inkább ezen az utolsón kellene változtatni, a multik maguktól meg se mozdulnak. Miért is tennék, ha nincs ellenállás?”
 • 49. habitus 2013. május 28. 11:57
  „Mankapunka, azért egyik sem ad annyit a dolgozoinak mint az AUDI, most is nagyon jó prémcsit osztott a melosoknak,nem éhbérért dolgoznak,”
 • 48. Goldmund 2013. május 28. 09:42
  „42. Legs 2013.05.27. 21:42
  "Had kérdezzem meg egy minimálbéres alkalmazottnak van pénze pereskedni egy multi által fizetett menő ügyvéd ellen?"

  Pont erre való a szakszervezet! Ha több ezer minimálbéres tagja a szakszervezetnek, az már meg tud fizetni egy jó ügyvédet.
  És a szeméteségek is addig mennek ekkora elánnal, amíg a cégek ÉRZIK, TUDJÁK, hogy erőtlen a munkavállaló. Ha egy-két pert elbuknak egy adott kérdésben, nem akarják másik 25 emberrel ugyanazt megcsinálni, hogy még 25 pert elveszítsenek.”
 • 47. Goldmund 2013. május 28. 09:35
  „33. Babenko 2013.05.27. 16:48
  "Van jobb is. Megszüntetik a túlórát, vagyis nem szünteti meg, csak nem fizeti ki. De kötelez hogy bemenj, mert a munkához kevés az ember, az árunak meg ki kell mennie. A megoldás, ingyen túlóra."

  Ez az, amit nálunk meg lehet tenni, de normális országban nem.
  Egyszer mesélte valaki, hogy cégük Dél-Angliában, ottani munkára fölvett egy ottani embert. Szolgáltatói munkát végeztek cégeknek. Szombaton is be lehetett menni a telephelyre, ezért ők szombaton is dolgoztak. Az új (angol) alkalmazott még a próbaidő alatt (!) bejelentette, hogy nyáron mikor és mennyi időre kíván szabadságra menni. Majd 5 hét után közölte, hogy az angol szabályok szerint aki 5 szombatot végigdolgozik, annak a hatodik mindeképp szabad szombat - úgyhogy jövő szombaton akkor őrá ne is számítsanak. A fickó azelőtt munkanélküli volt és nem félt attól, hogy újra az lesz.

  Ha nálunk is midenki pontosan kikövetelné a jogait, akkor a cégek sem tudnának trükközni. Ha 4 óra, hát 4 óra! Aztán 4 óra munka után menne átöltözni, a boltvezető meg pakolhatná maga az árut tovább. Ha meg kirúgná, jönne helyette egy másik, aki ugyanígy a munkaidő leteltekor otthagyná őt. Aztán akkor rájönne, hogy másképp nem megy: annyira kell bejelenteni, amennyit ténylegesen dolgozik az alkalmazott.”
 • 46. pamutzokni 2013. május 28. 06:15
  „"Minden munkavállalónak tudnia kell, hogy ha nem fogadja el a munkaidő csökkentését, az nem felmondási indok, tehát nem kötelesek aláírni a dokumentumot"

  Persze. A munkáltató meg nem köteles megindokolni, hogy miért rúgott ki.
  Vendéglátás dettó. Még a kormány is elismeri, hogy a vendéglátásban csak részmunkaidőben vannak bejelentve, de nem tesznek semmit.
  Még hogy kifehérítik a gazdaságot, persze.
  Kevesebbre vagy bejelentve, szabadságot nem adják ki, következő évben nem fizetik ki, de te nem tehetsz semmit.
  Vagy aláírod, vagy nem lesz munkád.
  Kormányaink hathatós "segítségének" hála Magyarországon nincs már kommunizmus, de kapitalizmus se.
  Modernkori rabszolgatatrtó társadalom lett az, amiben élünk.
  Régen a rabszolgáknak adtak szállást, ruhát és ételt, de egy fillért nem kaptak.
  Ma fizeted a szállást, a ruhát és az ételt és egy filléred nem marad.
  A végeredmény ugyan az és ami még közös: mind a két esetben kuss a neved, különben rá....szol”
 • 45. ATX 2013. május 28. 04:52
  „42: Nincs.”
 • 44. Csetneky 2013. május 27. 23:13
  „Tanulni. Minél többet tudsz, annál kevésbé vagy kiszolgáltatott.

  Ettől függetlenül nagy szemétség, amit sok helyen csinálnak a melósokkal. Csakhogy erről nem feltétlenül a jelenlegi kormány tehet. Az elvtik indították el a folyamatot, a mostaniak legfeljebb fenntartják. Nem a dicsőségükre.”
 • 43. Kukac40 2013. május 27. 22:11
  „Évek óta ezt teszik. Mi az újdonság? Nem csak a multik teszik, szegény "csór inger" vállalkozók még saját magukat is így jelentik be több cégüknél. Melóssal aláíratják a hivatalos jelenléti ívet, előtte utána kötelezik a túlórára. Jó esetben kifizetik normál bérrel, de legtöbbször ingyen meló. Ha nem tetszik el lehet menni jelszóval. A béremelés is csak a bejelentett után volt kötelező.”
 • 42. Legs 2013. május 27. 21:42
  „Had kérdezzem meg egy minimálbéres alkalmazottnak van pénze pereskedni egy multi által fizetett menő ügyvéd ellen?”
 • 41. Hamutipró 2013. május 27. 21:12
  „A párom szociális otthonban dolgozik ápoló-gondozó nőként. Az intézmény a kormányhivatal felügyelete alatt áll. Április 1-től 7 órára vannak bejelentve, 12 órás műszakokat dolgoznak, éjjel egyedül 52 mentális gondozottat lát el.”
 • 40. zeta62 2013. május 27. 19:46
  „37. Legs 2013.05.27. 19:21

  Ez a fajta paranoiás, a beteges megfigyelés, mindent ellenőrzésük alatt tartani igyekezet mind ezt mutatja.
  Ez lesz a végzetük is.”
 • 39. Legs 2013. május 27. 19:35
  „Az Audi más tészta.Ők folyamatosban dolgoznak.A törvényeknek megfelelnek.Persze ők is élnek a munkaidőkerettel,és áthelyezéssel,hála kormányunk liberalista felfogású törvényeinek.”
 • 38. Legs 2013. május 27. 19:30
  „Akik erre képesek,azok bármire kaphatók.”
 • 37. Legs 2013. május 27. 19:21
  „Évek óta megfigyelik a dolgozókat a Rewe konszern több németországi élelmiszerboltjában, valamint a társaság érdekeltségébe tartozó Penny diszkontlánc számos üzletében - tárta fel a ZDF német országos közszolgálati televízió.

  http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/kemkednek_a_dolgozok_utan_a_penny_diszkontnal.552345.html

  Németországban az utóbbi években több óriásvállalatról jelentek meg a dolgozók titkos megfigyeléséről szóló beszámolók. Legutóbb, január elején az Aldi Süd diszkontáruház-láncról derült ki, hogy több üzletben kémkedtek az alkalmazottak után.

  A Németországban üzemelő Lidl diszkont áruházakban megbízott nyomozók rejtett kamerákkal figyelték meg a dolgozókat és több száz oldalas jegyzőkönyvet készítettek nem csak munka közbeni tevékenységükről, hanem magánbeszélgetéseiktől kezdve tulajdonságaikról és kapcsolataikról is.

  http://www.ugyvezeto.hu/cikk/46158?wa=ehum0813h”
 • 36. sx486 2013. május 27. 19:11
  „No azért nemcsak a multik játsszák ki a béremelést.
  Legyünk őszinték!”
 • 35. zeta62 2013. május 27. 18:52
  „33. Babenko 2013.05.27. 16:48

  Hol látsz te itt valódi szakszervezetet???”
 • 34. Karcsika 2013. május 27. 18:38
  „Ezért kellett beengedni ezeket a ... multikat.
  A magyar mezőgazdaságot padlóra küldték, behozzák a silány külföldi termékeket.
  Kihasználják a munkaerőt.
  Gratulálunk MSZP-SZDSZ.
  SZDSZ már eltűnt.
  Az MSZP pedig megint ellenzék lesz! :-)”
 • 33. Babenko 2013. május 27. 16:48
  „Van jobb is. Megszüntetik a túlórát, vagyis nem szünteti meg, csak nem fizeti ki. De kötelez hogy bemenj, mert a munkához kevés az ember, az árunak meg ki kell mennie. A megoldás, ingyen túlóra. Majd lecsúsztatod. Ha addig el nem tűnik a könyvelő kesze kusza nyilvántartásában. Megjegyzem a csúsztatásért nem adnak kenyeret a boltban. Ha reklamál az ember akkor meg az a (pökhendi ) válasz: ezt dobta ki a gép. Igen a szakszervezet jó dolog lenne, ha.... ők is aláírták az új munkatörvénykönyvet, tehát ha számolunk, akkor arra jövünk rá, hogy a cég nem <moderálva>ik ki veled jobban, mint amennyire törvénykönyv megengedi neki. Az a törvénykönyv, amit a szakszervezetek is jóváhagytak. Akkor miről beszélünk???????”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőss Zsolt: `nekem mesefigura szerep jutott´

Az utolsó mélyinterjúk egyikében az örök férfias értékekről, a családról, a férfi és a nő viszonyáról beszélt a tragikus körülmények között eltűnt hegymászó. Tovább olvasom