Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Kijárási tilalom Nepálban

Nyolcórás kijárási tilalmat rendelt el helyi idő szerint szombat déltől a nepáli kormány a fővárosban, Katmandúban, ahol több tízezren tüntettek az elmúlt két hétben Gianendra király hatalma ellen.
A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor az uralkodó magához ragadta a teljhatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.

A kijárási tilalmat azt követően rendelték el, hogy a tüntetők értésre adták nem elégedettek a királynak azzal a pénteki döntésével, amely a végrehajtói hatalmat a hét ellenzéki pártnak ajánlotta fel ugyan, de kizárta bármilyen változtatás lehetőségét az alkotmányban.

A politikai pártok szerint alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására van szükség, amely már egy új alkotmányt készítene. A pártok szombaton együttes tanácskozást tartanak, amelyen kialakítják álláspontjukat. A Nepáli Kongresszus párt, amely fontos tagja az ellenzéki szövetségnek azt vetette a király szemére, hogy nem jelölte meg a válságból kivezető utat, és ezért a tüntetések folytatódnak majd.

A maoista lázadók, amelyek laza kapcsolatban állnak az ellenzéki szövetséggel, a helyzet rendezését célzó tárgyalásokon való részvétel előfeltételeként azt követelik, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés új alkotmányt készítsen.

A nepáli kormány egy másik rendelkezésében szombaton határozott két ellenzéki szabadon engedéséről.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom