Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kihajtási ünnep, fesztiválok utcája Hortobágyon

Az idei hortobágyi Szent György napi kihajtási ünnep és biovásár egyidejűleg a Fesztiválok éve programsorozatának észak-alföldi nyitórendezvénye is; szombaton több ezren keresték fel a pusztát, hogy részesei lehessen a látványos eseményeknek.

Pusztai látványosságból nem is volt hiány: a kilenclyukú hídon át megérkezett a rackanyáj, a hatökrös szekér, a népies ötösfogat, az öszvérfogat, a pusztaötös, a bivalyfogat, s a híd lábánál legelészett a tornyidombi szürkemarha-gulya is.

A csikós, gulyás, juhász és kondás számadók rovásfára rögzítették a telelőkből kihajtott állatok számát, s azt átadták Gencsi Zoltánnak, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, aki az őszi behajtáskor ennek alapján ellenőrzi majd, hogy "mi van a pásztorok rovásán", vagyis hogyan vigyáztak a legelésző jószágokra.

Az idén először "vascölöpöt" is állítottak a Hortobágyon: az óriás méretű akác oszlopba az első szegeket, a puszta napokban elhunyt legidősebb pásztorának fiai verték be, majd minden jelenlévő, pásztor és vendég is szeget ütött az oszlopba, így lett vascölöp az akácfából. Ezzel is újabb hagyományt élesztettek fel a Hortobágyon.

Régen ugyanis a külföldön mesterséget tanuló vándorlegények így hagytak nyomon hazatérésük előtt a képzésük helyszínén, s az évek, évtizedek során e szegek változtatták vascölöppé a fa oszlopokat. Az idei kihajtási ünnep egyúttal a Fesztivál éve programjaihoz kapcsolódó észak-alföldi fesztiválnyitó is: a fesztiválok pusztai utcájában a térség 27 legjelentősebb fesztiválja mutatkozik be.

A biovásár keretében pedig kiosztották az idei hortobágyi biobor verseny díjat, amelynek során 19 hazai, illetve francia, német és szlovák pincészet 58 bora versengett. A zsűri 6 arany-, 31 ezüst- és 17 bronzérmet adott ki. A fehér bioborok közül az idei csúcsbor a szigligeti Szászi Pincészet 2007-es évjáratú Szentgyörgyhegyi Olaszrizlingje, a vörösborok közül a szajki Hárs Pincészet Caberne Savignonja lett.

Azok sem csalódtak a pusztai ünnepben, akik szombaton a gasztronómiai élvezetekért látogattak Hortobágyra. A kilenclyukú híd melletti rendezvénysátorban a Hortobágyi Nemzeti Parkban tenyésztett szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, racka juhból és gyöngyösből készült, kizárólag biominőségű ételspecialitásokkal várták az érdeklődőket.

A kihajtási ünnep - a hagyományoknak megfelelően - pásztortűz meggyújtásával fejeződik be este a Hortobágyon, ahol öregpásztorok és kisbojtárok együtt nótáznak és táncolnak a tűz körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes útzár az M0 autóúton, mert vascsövek estek az útra

Teljes útzár van az M0 autóúton Dunharasztinál, a kis Duna-híd közelében, mert egy baleset miatt… Tovább olvasom