Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kifulladt a MÁV sztrájk - keddre helyreáll a rend

Magyarország - Többen voltak azok a vasutasok, akik a munkát választották, a sztrájk kifulladt - állítják vasúti vezetők. Elindultak a BKV járatai is. A MÁV közleménye szerint kedd reggelre állhat helyre a normális menetrend. A GYSEV-nél már minden rendben. A MÁV sztrájkról számokban.

Elindultak a végállomásokról a metró, a kisföldalatti és a HÉV szerelvényei, miután délután egy órakor véget ért a hajnalban kezdődött munkabeszüntetés a BKV-nál - mondta Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az első villamosok , trolik és autóbuszok fél kettő előtt indulnak el a garázsokból. A teljes felszíni közlekedés várhatóan délután 4 óra körül áll helyre.

Csendélet a győri pályaudvaron

 

MÁV sztrájk számokban
A vasúttársaság adatai alapján a pályavasút területén 2808 munkára vezényelt dolgozó közül 2713-an megjelentek a munkahelyükön, közülük 45-en sztrájkoltak, 2668 munkatárs vette fel a munkát a nappalos műszakban. Ez azt jelenti, hogy a forgalomirányítók 98 százaléka dolgozott a sztrájk ideje alatt. A MÁV START Zrt.-nél 2012-en voltak a munkahelyükön, 286-an sztrájkoltak, és 1726-en dolgoztak a munkabeszüntetés alatt, vagyis a személyszállító társaságnál a munkatársak 85,7 százaléka vette fel a munkát.

A MÁV szerint ez a munkabeszüntetés kifulladt. A VDSzSz tízórányi sztrájkja alatt az 1164 vonatból 722 közlekedett, a vonatok 62 százaléka járt. Ez idő alatt 196 tehervonat közlekedett - derül ki a közleményből. A MÁV szerint ez a munkabeszüntetés kifulladt. A VDSzSz tízórányi sztrájkja alatt az 1164 vonatból 722 közlekedett, a vonatok 62 százaléka járt. Ez idő alatt 196 tehervonat közlekedett - derül ki a közleményből.

 

 


 


A
GYSEV már tartja menetrendet
A GYSEV Zrt. vonalain hétfőn délelőtt helyre állt a rend, újra a megszokott módon közlekednek a vonatok, miután a VDSzSz Szolidaritás felfüggesztette a sztrájkot - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Stöckert Dávid, kommunikációs munkatárs.

A GYSEV nem sztrájkolt, de megváltozott menetrend szerint közlekedtek a vonatok. A délelőtti óráktól a Sopron-Győr vonalon újra Győr MÁV állomásra érkeznek, és onnan indulnak a GYSEV vonatai. A Sopronból a 13.15 órás InterCity-vel újra menetrend szerint közlekednek az IC-k Sopron-Győr-Budapest között. A Sopron-Szombathely, valamint Szombathely-Szentgotthárd vonalakon is helyreáll a rend a késő délelőtti órákra. A vonatok újra Szombathelyre érkeznek, illetve onnan indulnak Szentgotthárd és Sopron felé.

Több baleset
Délre normalizálódott a BKV és a vasúti sztrájk miatt megnövekedett autósforgalom a fővárosban - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A reggeli órákban jóval többen ültek kocsiba a tömegközlekedés hiánya miatt, mint egy átlagos napon.
A legnagyobb gondok a fővárosba bevezető utakon voltak. Több anyagi kárral és sérüléssel járó baleset is volt, a mentők a nehézségek ellenére mindenhová eljutottak. Lassú, de folyamatos volt a fővárosban a közlekedés. Budapest majdnem ezer lámpás kereszteződéséből és átkelőjéből 159-et tudtak figyelni a forgalomirányító központban. Ahol szükséges volt, oda azonnal rendőrt irányítottak, ebben 300 rendőr segédkezett. 22 nagy csomópontban továbbra is folyamatosan van rendőr és állandóan ellenőrzik a pályaudvarok és az aluljárók rendjét is.

Gyereket ütöttek el
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy rossz időnek, a megnövekedett forgalomnak és az óvatlan gyalogosoknak tudható be, hogy több baleset is volt hétfőn a fővárosban. A VII. kerületben például egy kisgyereket ütöttek el, aki súlyosan megsérült, Csepelen is volt egy súlyos karambol, Kőbányán egy motorost gázoltak el, mindezt fél óra leforgása alatt, délelőtt tíz óra körül. A mentők mindenhová eljutottak, bár a közlekedés még kék lámpával és szirénával is jóval nehezebb volt, a buszsávok ugyanis nem voltak üresek, sok autós azokon próbált előrejutni.

A MÁV hivatalos közleménye

A vasúttársaságok (MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt.) szakemberei most azon dolgoznak, hogy minél előbb visszaálljon a menetrendszerű vasúti közlekedés. A vasúti közlekedés helyreállítása összetett feladat: az országos vasúthálózat mintegy 7600 kilométerén kell egymáshoz igazítani a vonat-szerelvényeket, a mozdonyokat és a kiszolgáló személyzetet.

Elsőként a távolsági IC-vonatokat és a budapesti elővárosi vonatokat helyezik rendes üzembe, majd a távolsági gyors- és személyvonatokat indítják. A nemzetközi összeköttetések visszaállítása is megtörténik.
Napközben késésekre és útvonal rövidülésekre még számítani kell, de a koradélutáni órákra már minden vonalon biztosított lesz az utasok eljutása. A teljes menetrend április 8-án, kedd üzemkezdetre állhat helyre.

A MÁV Zrt. és a MÁV-START ZRt. köszönetet mond azoknak a vasutasoknak, akik a munkabeszüntetés ideje alatt is helyt álltak, biztosították a biztonságos vonatközlekedést, hozzájárultak ahhoz, hogy az utasok eljussanak úti céljaikhoz. A vasúttársaságok az utasok megértését kérik, s köszönik a türelmüket.
Az egyeztető tárgyalások a MÁV és a VDSzSz Szolidaritás között április 11-én 9.00 órakor folytatódnak.
MÁV ZRt. – Kommunikációs Igazgatóság - Kavalecz Imre sajtófőnök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÁV felfüggesztve
Felfüggesztette a VDSzSz délelőtt 10 órától az éjfél óta tartó vasutassztrájkot - mondta el Gaskó István, a szakszervezet elnöke. A döntést azzal indokolta, hogy a 8 órakor kezdődő egyeztetés ismét eredménytelen volt és így a munkabeszüntetés folytatása értelmetlen. Nem tudják ugyanis, hogy a jelenlegi vezetésű közlekedési tárca, illetve a MÁV képes-e elmozdulni az eddigi álláspontjáról. A következő tárgyalás pénteken lesz, addig valószínűleg nem lesz újabb munkabeszüntetés - tette hozzá.

Négyszeres menetidő
Csak néhány villamos és busz jár, a megállókban sem látni sok embert. A sztrájkot azért hirdette meg üzemkezdettől délután egy óráig a szakszervezet, mert nem tudtak megállapodni a BKV-val.

- Aki gépkocsiba ül a fővárosban, annak legalább négyszeres menetidővel kell számolnia. Az óriási káosz ellenére fegyelmezettek az autósok, pedig még azok az utcák is látványosan bedugultak, amelyeken máskor folyamatos a forgalom. A legtöbb körúton, így példűul a Hungárián a sávváltás is nehézkes, araszolva halad a kocsisor. A tömegközlekedés sem működik: se a villamosok, se a buszok nem járnak, vagy nagyon ritkán követik egymást a járatok - jelentette a fővárosból Dunder Krisztián.

Nem csenget egy kicsit
Az alvállalkozók által üzemeltetett vonalakon egyelőre menetrend szerint járnak a buszok Budapesten, máshol azonban szinte alig. Villamosból csak néhány közlekedik, és a HÉV-szerelvények közül is csak a gödöllői indult el. A metrók és a kisföldalattik egyáltalán nem szállítanak utasokat. Közben egyre nagyobb a torlódás a fővárosban.

A villamosok közül mindössze a Hungária körgyűrűn közlekedő 1-es, illetve a 14-es, a 18-as és a 28-as jár. Délután 13 óráig meghirdetett sztrájk után egyből elindulnak a metrók és a kisföldalatti, valamint a HÉV-szerelvények is. A felszíni közlekedés - tehát a buszok, trolik és villamosok forgalma - azonban várhatóan csak délután 4-5 órára normalizálódhat.

Dugó, dugó, dugó
Közben a fővárosban egyre nagyobb a dugó. A bevezető utakon csak lépésben lehet haladni: a 6-os út városba vezető szakaszán például óriási a torlódás, illetve a Váci út külső szakasza is beállt. A Szentendrei út és a Bécsi út forgalma is gyakorlatilag megbénult. A Lágymányosi és a Petőfi hídra is nehéz feljutni, illetve lassan haladnak az autósok a Margit és az Árpád hídon is.

Nincs megállapodás
Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a vasárnap délutáni egyeztetésen a sztrájkkövetelésről, így hétfőn, április 7-én nulla órától a szakszervezet folytatta a február elsején indított, azóta többször felfüggesztett vasutassztrájkot. Az álláspontok nem közeledtek, a MÁV szerint a VDSZSZ követelései irreálisak, nem teljesíthetőek.

Teljes munkabeszüntetés várható hétfőn üzemkezdettől 13 óráig Budapest tömegközlekedésében, miután a BKV-szakszervezetek vasárnap sem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével – közölték a szakszervezetek képviselői. Még az is bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle tömegközlekedés a fővárosban.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) április 7-én, hétfőn nulla órától folytatja a február elsején megkezdett, azóta többször felfüggesztett vasutassztrájkot – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap. A MÁV Zrt. a bejelentés időzítését felelőtlenségnek tartja; a GYSEV Zrt. azt közölte, hogy Nyugat-Magyarországon közlekedni fognak a vonatok. A MÁV Zrt. és a VDSZSZ között a tárgyalás az eredetileg meghirdetett időpontban, hétfőn 8 órakor folytatódik Herczog László közvetítő bevonásával.

A MÁV szóvivője, Sigulinszki Tibor szerint hétfőn a vasúti közlekedés kiszámíthatatlan és bizonytalan lesz, járatkimaradások, útvonal-rövidülések és késések lehetnek. A nemzetközi vonatok a határon várakoznak majd. A Budapestről induló nemzetközi járatokat akkor indítják el, ha a vasút-üzembiztonsági feltételek adottak. A MÁV a vasúti utasítások és technológiák betartásával megpróbálja megszervezni, hogy minél több helyen járjanak a vonatok. A sztrájk idején minden Volán-társaság elfogadja a vasúti bérletet.

 Április 7-én, hétfő reggeltől a nagyobb budapesti és vidéki  állomásokon ismét több mint 100 fővel növeli a tájékoztatásban  részt vevő munkatársak számát a személyszállító vasúttársaság. A  színes, MÁV-Start Információ feliratú mellényt viselő munkatársak az  utasterekben, peronokon tájékoztatják az utasokat az aktuális vasúti  közlekedési helyzetről, a díjszabási tudnivalókról, a sztrájk miatti  késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.

Miután a BKV-szakszervezetek vasárnap sem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével, így hétfőn délután egy óráig megtartják a munkabeszüntetést. A BKV Zrt. azt közölte, hogy a metró és a kisföldalatti kapui 13 órakor megnyílnak, és minden állomáson megindul a közlekedés. A HÉV-kocsik 13 órától minden állomáson menetrend szerint indulnak. Az autóbusz-, a trolibusz- és a villamosforgalom esetében a forgalmi rend várhatóan hétfőn 16 és 17 óra között áll helyre – áll a közleményben.

Nyugat-Magyarországon járnak a vonatok

Közlekedni fognak a vonatok a GYSEV Zrt. Győr–Sopron, Sopron–Szombathely és Szombathely–Szentgotthárd vonalain április 7-én a sztrájk alatt. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete által határozatlan időre meghirdetett országos sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje. A Győr–Sopron vonalon a megszokottól eltérően a vonatok Győr, GYSEV-állomásról (Győr, Pápai út 1.) indulnak menetrend szerint, valamint oda érkeznek; az intercity vonatok pedig a MÁV vonalait érintő sztrájk miatt nem közlekednek. A Sopron–Szombathely, valamint a Szentgotthárd–Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV-állomásokról – Acsád, valamint Ják–Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Az országos sztrájk miatt a nap folyamán késésekre lehet számítani. Ezért a GYSEV Zrt. arra kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint www.gysev.hu honlapon.

Olvasóink írták

 • 12. renter 2008. április 07. 13:22
  „Mégha a lámpavasak is tele volnának, az volna az igazi!”
 • 11. Ja 2008. április 07. 12:48
  „Kedves "sztrajk"! Ez legyen a legszebb látvány az életében!”
 • 10. sztrajk 2008. április 07. 12:09
  „Fantaztikus látvány Budapesten, hogy nem közlekednek a BKV-járatai!!!
  Még azt sem bánom, hogy egy csomó programot le kellett mondanom. Sebaj, majd éjszaka dolgozunk helyette!
  A rabmadarak vezette főváros káoszban, és ez már látható is!”
 • 9. matriné 2008. április 07. 11:42
  „Szerintem megfenyegették Gaskó urat. A maffia működik!”
 • 8. joco1 2008. április 07. 11:16
  „Amit a fidesz leendö szakszervezeti tagozatának leendő vezetöje-kicsiny gaskocska- müvel az már kabaré, megcsufolása a dolgozok egyetlen hatékony "fegyverének" a sztrájknak.”
 • 7. georgbb 2008. április 07. 11:14
  „Mindenkit el kellene zavarni kapálni...Az utolsó embertől az elsőig...”
 • 6. csambo 2008. április 07. 10:54
  „Nem értem. Ha az egyeztetés eredménytelen volt, akkor miért kell abbahagyni a sztrájkot?
  Nem folytatni kéne?????”
 • 5. georgbb 2008. április 07. 09:36
  „És szerinted a fizetésemelést kinek a zsebéből húzzák majd ki??? A tiédből az enyémből,ha megint állami költségvetésből nullázzák a BKV adósságát. Nem kell olyan cégnél dolgozni amelyik veszteséges... Vagy csak azért jó, mert van szakszervezet és millió ember kárára lehet követelni???? Elárulom: sztrájkkal és követeléssel nem lesz olyan fizetés mint az EU-s átlag, ezért kicsit el kellene gondolkodni ezen az egész hercehurcán...”
 • 4. munkás 2008. április 07. 09:24
  „egyetértek minden magyarországi sztrájkkal...ilyen fos fizetések nincsenek máshol az eu-ban csak nálunk!!!”
 • 3. Jakab Janos 2008. április 07. 08:39
  „Megvan az okom ra. En mar boven megkaptam, amit ti kaptok most. Ha megfeszulok se tudok annyi aljassagot osszehordani, aminek az ezerszereset mar megkaptam a csaladommal egyutt a magyaroktol. Pedig akkor meg senkit sem bantottam.”
 • 2. NoBo 2008. április 07. 08:22
  „Szánalmas vagy Jakab. Mindenhol a rothadó kritikáid olvashatók...”
 • 1. Jakab Janos 2008. április 07. 02:24
  „´Ez a harc lesz a vegso"
  Azutana kampec az orszagnak. Isten legyen irgalmas MO-nak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

próba 2

Tovább olvasom