Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kifullad a lakóparki boom?

Csökkent a megyei építőipar termelése az első negyedévben, de még így is állja a versenyt a szomszédokkal, Bács-Kiskunnal és Békéssel, s van bőven munkája erre az esztendőre. A régión belül – elsősorban a csatornázások következtében – a beruházásokkal is jól állunk, ám az egy főre jutó érték az országosnak csak hattizede.
Csökkent a megyei építőipar termelése az első negyedévben, de még így is állja a versenyt a szomszédokkal, Bács-Kiskunnal és Békéssel, s van bőven munkája erre az esztendőre. A régión belül – elsősorban a csatornázások következtében – a beruházásokkal is jól állunk, ám az egy főre jutó érték az országosnak csak hattizede. Csökkent az építési kedv, kevesebb lakást adtak át az év első három hónapjában Csongrád megyében, mint egy évvel korábban – Hódmezővásárhelyen például egyet sem. Minderre a KSH Szegedi Igazgatóságának napokban megjelent elemzése hívja fel a figyelmet.

Nem kezdett jól az idén a megye építőipara, az év első három hónapjának termelése több mint tíz százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól. A visszaesés nem írható csupán az időjárás számlájára, hiszen az idei tél nem volt kimondottan kemény. A dél-alföldi régión belül a Csongrád megyei székhelyű szervezetek termelése csökkent a legnagyobb mértékben, a Bács-Kiskun megyeiek esetében az elmaradás mindössze négy százalék. Némileg árnyalja a képet, hogy ennek ellenére egy lakosra továbbra is Csongrád megyében jut a legnagyobb építőipari termelés. Előnyünk különösen Békés megyével szemben jelentős, a csongrádi fajlagos termelési érték a békésinek több mint a duplája.

A szerződésállományra vonatkozó adatok szerint a folytatás biztató: a március végi, még teljesítetlen szerződések értéke megközelítette a 40 milliárdot. Ez az egy évvel korábbi 9 hónappal szemben több mint egy évre elegendő munkát biztosít.

Az idei év első negyedévében a megyében 14 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami jóval több az egy évvel korábbinál. Az egy lakosra jutó 33 ezer forint a régió másik két megyéjének átlagát felülmúlja, de az országos értéknek csak mintegy hattizede. A hét régió közül változatlanul Közép-Magyarország áll az élen, ahová az összes beruházás 57 százaléka összpontosult; a Dél-Alföld a népességszámra vetített rangsorban – Észak-Alföldet megelőzve – az utolsó előtti helyre került.

A megyei beruházásokon belül a szállítás volt a fejlesztések kitüntetett területe, köszönhetően elsősorban a menetrendszerű szárazföldi személy-, valamint közúti teherszállításban üzembe helyezett, főként importból származó járműveknek, továbbá a különböző, szárazföldi vagy légi szállítást – a szegedi repülőtér munkáját – segítő létesítményeknek.

Ugyancsak látványos volt a fejlődés abban a gazdasági ágban, ahová a szennyvíz gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos tevékenységek tartoznak, hiszen változatlanul nagy ütemben folyik a megyeszékhelyen és környékén a csatornázás, illetve a szennyvíztisztítómű építése.
Az idei esztendő első negyedévében Csongrád megyében mind a használatba vett lakások, mind az építési engedélyek száma kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A dél-alföldi régióban csak Békés megyében adtak át több lakást – kétszer annyit –, mint egy évvel korábban, de az építési kedv ott is erősen csökkent.

Csongrád megyében az év első három hónapjában mindössze 237 új lakást vettek használatba, amely tíz százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül Szegeden csaknem 15 százalékkal kevesebb lakás épült, a másik megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen pedig egy sem. Ezzel szemben a megye többi városában 67, a községekben 15 százalékkal több új lakást adtak át.

Az építési formákat tekintve új többszintes, többlakásos épületben csaknem másfélszer több lakást adtak át, mint az előző év első három hónapjában, de a családi házas építkezések 18, a lakóparkiak pedig még ennél is sokkal jobban, 80 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az új lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel lett kisebb, négytizedük négy és több szobával készült. A befejezett új otthonok több mint felét többlakásos épületben adták át, bő 40 százalékukat pedig családi házban.

Az első negyedévben 304 építési engedélyt adtak ki a megyei építésügyi hatóságok, amely az országos tendenciával megegyezően, de annál nagyobb mértékben, 27 százalékkal maradt el az előző évitől. Hódmezővásárhelyen és a megye községeiben csökkent leginkább az építési kedv, előbbiben csak tizedannyi, az utóbbiakban pedig több mint 60 százalékkal kevesebb új lakás építése kezdődhet meg, mint egy évvel korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány elismerte, hogy hibáztak gazdasági kérdésekben

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy hibázott az MSZP és kormánya is több gazdasági kérdésben. Tovább olvasom