Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kifizetődő az óraállítás

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással - közölte a MAVIR csütörtökön az MTI-vel.
A vállalat által becsült éves megtakarítás megközelítőleg 120 000 megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy város éves fogyasztásának felel meg, és körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját - fejti ki Bertalan Zsolt, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója a közleményben. Hozzáteszi, hogy a megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát fogyasztunk, ezzel redukálva szén-dioxid lábnyomunkat.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

A MAVIR szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, melyekből megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően látványosan változik, méghozzá csökken az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni tavaszi időszakot összehasonlítva napi 1,5-3 százalékos, mintegy 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az Európai Unió kimutatásai alapján az energia-megtakarítás mellett több szabadidőt, több turisztikai bevételt és kevesebb közúti balesetet jelent a nyári időszámítás.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást. Minden év októberének utolsó vasárnapján, az idén október 28-án térünk át a normál időszámításra. Ezen a napon az órákat hajnali 3.00 óráról 2.00 órára kell visszaállítani. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig, jövő év március 31-ig tart.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. október 25. 19:01
    „"Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák."
    Ezt a hülyeséget már máshol is olvastam, mármint hogy ezen alapulna. Egyáltalán semmi köze ahhoz, hogy a nappalok hossza hogyan viszonyul az éjszakaihoz. Nem 12 órát vagyunk fenn és nem is szeptember végén van a tekerés, nem tudom ki találta ki ezt, hogy bármi köze lenne a tavaszi és őszi napfordulóhoz.
    "Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást. Minden év októberének utolsó vasárnapján, az idén október 28-án térünk át"
    Egy ideje. Előtte szeptember végén, de nem 80 óta az biztos, hanem úgy 15 éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már minden megyében működik önkéntes speciális mentőszervezet

Tíz megye önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezetének tagjai tettek polgári védelmi esküt csütörtökön Budapesten. Tovább olvasom