Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Kieshet az intervenciós kukorica fele

Az intervencióra fölajánlott kukorica fele kieshet a termelőket védő felvásárlásból az uniós szigorítások miatt. A gabonatermelők szerint a korábbi várakozásokhoz képest is a lehető legrosszabb változat lépett életbe azzal, hogy Brüsszel úgy döntött: a szigorúbb felvásárlási feltételek már az idén megtermelt és hamarosan betakarítandó kukoricára is érvényesek lesznek.
A piaci árak egyelőre jók, így a termés nagy része jól kel majd el, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének becslése szerint a várt 8 millió tonnányi termésből 2 milliót ajánlanak majd fel intervencióra a gazdák. Vancsura József, a szövetség elnöke szerint azonban a szigorított feltételek lenyomják majd a piaci árakat is, amivel az összes gazda rosszul jár.

- A Magyarországon megtermelhető kukoricának 50 százaléka körülbelül 71 kilogramm/hektoliter alatti, az Európai Unió mindenféle előzetes vizsgálat nélkül 73-ra akarta tenni, mondja Vancsura József, aki így folytatja: a termelők véleménye szerint azért csinálták ezt, hogy minél kevesebb intervenciós kukorica felajánlás lehessen. A másik baj az, hogy a hősérült szemet 0,5 százalékra tette és a víztartalmat levitte 13 és félre 14 és fél helyett. Nekünk ez nagyobb költség, a kíméletes szárításhoz nincsenek meg annyira a feltételeink. Ezek a feltételek lejjebb nyomják az árat. Ha az intervenciós ár ezáltal csökkent, akkor a kereskedő már rögtön kevesebbet akar érte adni.

A Magyar Gazdakörök Szövetségének titkára eközben úgy véli: Magyarország nem képviselte jól érdekeit Brüsszelben, aminek eredménye, hogy a néhány hete elhalasztott uniós döntés végül nem nekünk kedvezett. Obreczán Ferenc szerint az agrárkormányzat kijelentései is hozzájárultak ahhoz, hogy Brüsszel felfigyelt a hazai nagy mennyiségű termésre. A Magosz titkára kijelentette: augusztus vége felé elhangzott a kormányzati körökben olyan vélemény, hogy valamit kell csinálni az intervenciós kukoricával. Nagyon nagy tételek halmozódnak fel és mint utóbb kiderült, erre figyelt fel az Európai Unió.

- Felkértük a kormányt, hogy folyamatosan gyűjtse azokat a kieséseket, az így keletkezett károkat, amelyek érik a gazdákat és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ezeket a gazdáknak megtérítsék - így Obreczán Ferenc.

A Magosz titkára szerint az agrárkormányzatnak az elsősorban a magyar termelőket sújtó intézkedés felfüggesztését kellene kérnie addig, amíg az Európai Bíróság nem hoz ítéletet az ügyben.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fc sopron: már kiesőjelölt az újabb kudarc után

Tovább olvasom