Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kiengedték a kórházból Scaramellát

Öt nap után, szerdán kiengedték a kórházból Mario Scaramellát, a polónium 210-es sugárzó izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko volt olasz kapcsolatát, akinek szervezetében szintén kimutatták a radioaktív anyagot.
Az olasz biztonságpolitikai szakértőt, aki a múlt hónap elején, alig néhány órával Litvinyenko megbetegedése előtt együtt vacsorázott az orosz állambiztonság (FSZB) dezertőr alezredesével egy londoni szusi-étteremben, múlt pénteken szállították be a londoni University College egyetem klinikájára, miután az ő vizsgálati eredményei is jelentős polónium 210-es szennyezettséget mutattak.

Scaramella életkilátásairól ellentmondásos értesülések jelentek meg a brit sajtóban; egyes beszámolók "a nullával határosnak" nevezték életben maradási esélyeit, más jelentések szerint az olasz kilátásai nem rosszak. Ez utóbbit látszik alátámasztani a hivatalos orvosi vélemény. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) előző este Londonban kiadott legfrissebb tájékoztatása szerint Scaramella továbbra sem mutatja semmilyen tünetét a sugárbetegségnek, jól van, leletei normálisak, és a sugárszennyeződésre elvégzett külön vizsgálat eredménye is "bíztató".

Szerdán a University College klinikájának szóvivője is megerősítette, hogy a páciens semmilyen jelét nem mutatja a sugárbetegségnek. Továbbra sem egyértelmű, hogy Litvinyenko és Scaramella együttműködése mit takart valójában. Mario Scaramella állítólag segédkezett a hat éve Londonba dezertált exügynöknek Anna Politkovszkaja független orosz újságírónő meggyilkolásának felderítésében. Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával.

Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly egyik szusi-étterembe, ahol az olasz állítólag egy dossziét adott át a volt FSZB-ügynöknek a Politkovszkaja-gyilkossággal kapcsolatos információkkal. Más londoni értesülések szerint azonban Scaramella egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Litvinyenko brit sajtóértesülések szerint halálos ágyán az olaszt is meggyanúsította a mérgezés elkövetésével. Scaramella azonban már korábban - még mielőtt kiderült, hogy ő is fertőződött a sugárzó anyagtól - határozottan tagadta, hogy ő csempészte volna a polóniumot Litvinyenko ételébe, sőt közölte, hogy saját életét is félti. Továbbra is talány ugyanakkor, hogy Scaramella szervezetébe hol kerülhetett a sugárzó méreg, mert halála előtt Litvinyenko azt mondta: olasz partnere nem evett és nem is ivott semmit a szusi-étteremben.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom