Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Kiemelt beruházás lesz a Vát-Porpác repülőtér

Az engedélyezési eljárás szempontjából a kormány kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani a 455 millió eurós Vát-Porpác repülőtéri beruházást, az erről szóló rendelet-tervezet a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium honlapján olvasható.
A kínai hátterű társaság a Sia-Port Kft. "nemzetközi, interkontinentális, légi-szállítási fókuszú repülőteret" kíván építeni 600 hektáron a Vas megyei Vát és Porpác községek határában. Miután az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény ilyen létesítményt csak Szombathelyen engedélyez, ezért a törvény módosítása a parlament elé került.

A beruházás értéke 455 millió euró, viszont az itt foglalkoztatottak száma eltérően szerepel a rendelet-tervezet indoklásának két pontján. Az első szám 2.470 fő, míg a részletezésnél már csak közel 2 ezer fő szerepel. Ez utóbbi szerint a repülőtér közvetlen üzemeltetését 300-an végzik. A repülőtéren lévő logisztikai park és a szerviz-központ 600-600 embernek ad munkát. Az őrző-védők, takarítók és egyéb kiszolgálók száma pedig szintén 300 fő.

A légi úton érkezett áruk zöme kamionokkal kerülne tovább a dél-német és az észak-olasz iparvidékre. A jelenlegi kamionforgalom 5 százalékkal növekszik a beruházás elkészülte után. Ezért is kell a beruházónak elkerülő utat építenie Porpác és Bögöt tehermentesítésére. A beruházás része a vasút bevezetése a repülőtérre, mivel a nagyobb mennyiségű áruk szállítása vasúton történik majd.

A kormányrendelet indoklása megemlíti azt is, hogy a repülőteret már most gyorsforgalmi út köti össze Szombathellyel. Így a városban egy 8 ezer főt foglalkoztató high-tech és logisztikai ipari park felépítése várható. Ez lehet a beruházás másodlagos hatása.

Egy 2006-ban hozott törvény teszi lehetővé azt, hogy a kormány rendeletben a hatósági ügyintézés szempontjából kiemeltté nyilvánítson beruházásokat. Erre kerül sor most is, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kormány egy szinttel "feljebb tolja" az engedélyező hatóságokat. Így például az építésügyi hatósági engedélyt első fokon nem a települési önkormányzat, hanem a Nyugat-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal adja ki. Másodfokon pedig az építésügyért felelős - ez idő szerint a nemzeti fejlesztési és gazdasági - miniszter jár el.

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2009. november 24. 13:05
    „hulyeseg, ott van a sarmelleki taszari gyor-per repter mindegyik a bezaras hataran all mivel nincs forgalom..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel Zoltánt jogerősen felfüggesztettet kapott

Rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és… Tovább olvasom