Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kidőlt fák, leszakított faágak maradtak a pénteki zivatar után

Az országon tegnap végigsöprő zivatarral összefüggésben mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat.
Budapesten fákat döntött ki az éjszakai vihar

Budapesten közel húsz esetben riasztották a tűzoltókat a péntek éjszakai vihar miatt, amely több helyen fákat döntött ki, illetve faágakat szakított le, személyi sérülés sehol nem történt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton.

Kisdi Máté elmondta: a VIII. kerületben a Dobozi utcában két személygépkocsira dőlt egy fa, a XIV. kerület Nagy Lajos királyné útján pedig egy terebélyes faág szakadt le és veszélyeztette a járókelőket. A XV. kerület Patyolat utcában egy 12 méteres fa dőlt rá egy trafóházra, míg a XIII. kerületben az Angyalföldi úton egy óvoda oldalának dőlt egy fa.

Súlyos károkat okozott az erős szél Szentistvánon. Fotó: MTI (galéria)

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a házakról leeső, a szél által lefújt tárgyak miatt a ház tulajdonosának vagy tulajdonosi közösségének kell vállalnia a felelősséget.

Hozzátette, hogy a vihar előtt célszerű az ablakokat, erkélyajtókat bezárni, a redőnyöket lehúzni, mert egy kitört ablakból lehulló üvegdarabok, különösen a magas épületek esetében akár súlyos sérüléseket is okozhatnak a járókelőknek.

Országszerte mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat az országon pénteken végigsöprő zivatarral összefüggésben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint. A legtöbb esetben a viharos szél által leszakított faágak, kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, de sok helyen okozott problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is.

A Baranya megyei Babarcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szentistvánon kitelepítésre is szükség volt. Az utóbbi településen volt a legkritikusabb a helyzet, ahol összesen 16 házban keletkezett kár a vihar következtében.

Tűzoltók bontják a viharban meglazult cserepeket egy ház tetőszerkezetén Szentistvánon, az Akácfa utcában 2013. május 18-án. Fotó: MTI/Vajda János
Tűzoltók bontják a viharban meglazult cserepeket egy ház tetőszerkezetén Szentistvánon, az Akácfa utcában 2013. május 18-án.
Fotó: MTI/Vajda János

Korábban írtuk:

Az országon pénteken végigsöprő zivatarral összefüggésben mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szombat reggel.

Hajdu Márton azt mondta: a legtöbb esetben a viharos szél által leszakított faágak, kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, de sok helyen okozott problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is.

Tarolt a vihar Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Nagy erejű szél kísérte az esőzést szombatra virradóra Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, emiatt eddig tizenhét esethez riasztották a hivatásos tűzoltókat - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

Hudák Andrea azt mondta: Szentistván településről tizenhét esetben érkezett bejelentés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. A helyszínre vonultak a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók, az egri hivatásos tűzoltók, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a katasztrófavédelmi megbízott. Megállapították, hogy a nagy erejű szél tizenhat ház tetőszerkezetében tett kárt, több melléképületre fa dőlt, valamint egy ingatlan lakhatatlanná vált. Ebben az esetben két személyt rokonoknál helyeztek el.

A helyszínen lévő egységek megkezdték a közvetlen életveszély elhárítását, láncfűrész segítségével eltávolítják az épületekre dőlt fákat. A Mezőkövesdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnok és a katasztrófavédelmi megbízott folyamatosan egyeztet a kárfelszámolással kapcsolatos feladatokról a polgármesterrel, aki a tetők fóliázását végezteti el - tette hozzá a hivatalvezető.

A Baranya megyei Babarcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szentistvánon kitelepítésre is szükség volt. Az utóbbi településen volt a legkritikusabb a helyzet, ahol összesen 17 házban keletkezett kár a vihar következtében.

Számos helyen jelenleg is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei - tette hozzá az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint szombaton mindenütt csökken a felhőzet, napos időre van kilátás. Számottevő csapadék már nem valószínű, csak a Tiszántúlon alakulhatnak ki kisebb záporok. A délnyugati szél többfelé megélénkülhet, elsősorban a Dunántúlon és az Észak-Alföldön időnként meg is erősödhet. A hőmérséklet délután 25, késő este 15-18 Celsius-fok körül alakul.

A lezúduló eső és kidőlt fák okoznak gondot Veszprém megyében

A viharos erejű szél és nagy mennyiségű csapadék miatt a péntek esti és éjszakai órákban 20 esetben érkezett jelzés a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére; szombaton még a kidőlt fák okoznak problémát - tájékoztatott a katasztrófavédelem szombaton.

Révész András, Veszprém megyei szóvivő azt írta: a tűzoltóknak a megye minden területén, de főként Ajka, Veszprém térségében adott munkát az időjárás.

Legtöbb esetben az erős szél és a széllökések miatt kidőlt, megdőlt fák, forgalmi akadályt képező, lehulló faágak okoztak problémát; több esetben fordult elő, hogy nagyfeszültségű vezetékekre hullottak faágak, amely ideiglenes áramkimaradást okozott - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint két helyen rögtönzött, 20-30 homokzsákból emelt kisebb gáttal kellett megvédeni ingatlanokat a bezúduló esővíztől.

Miskey Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese arról tájékoztatott, hogy szombaton további bejelentéseket kaptak kidőlt fák miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb épület kell a KIK-nek

Megduplázná a jelenleg rendelkezésre álló irodai férőhelyeit a Klebelsberg Intézményfenntartó… Tovább olvasom