Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kiderült, ki szervezte meg az Adenauer elleni merényletet

Menahem Begin, a későbbi izraeli miniszterelnök és Nobel-békedíjas volt a megbízó, a szervező és a pénzbeszerző a Konrad Adenauer nyugatnémet kancellár ellen 1952-ben megkísérelt merényletben - tárta fel kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
A merényletkísérlet eddig sem volt ismeretlen ugyan a közvélemény előtt, de nem ismerték például a merénylők neveit. Napvilágra került azonban az egyik merénylő, Eliézer Sudit A lelkiismeret megbízásából című beszámolója, amelyben a tisztelet hangján szól Menahem Beginről, a szálak mozgatójáról.

A merénylők az 1948-ban feloszlatott zsidó terrorista szervezet, az Irgun Zwai Leumi aktivistái voltak, akik a britek ellen harcoltak Palesztinában. A merénylők Begin pártjának, az Irgunból kinőtt Herut prominens tagjainak a megbízásából cselekedtek. Az 1952-es merénylettel Begin és társai meg akarták akadályozni, hogy valamiféle közeledés jöjjön létre a jóvátételi megállapodásról tárgyaló NSZK és Izrael között.

1952 március 27-én a müncheni főpályaudvaron egy ismeretlen férfi csomagot adott át két fiatal fiúnak azzal a kéréssel, hogy a küldeményt adják fel a postán Bonnba. A címzett Konrad Adenauer, az NSZK első kancellárja volt. A csomag azonban a rendőrkapitányságon landolt, s este fel is robbant a kapitányság pincéjében, megölve egy robbantási szakértőt.

Később két kisebb levélbomba érkezett a Hága melletti Wassenaarba, ahol a németek és az izraeliek tárgyaltak a jóvátételi egyezményről. A merénylet-kísérleteket az addig ismeretlen Zsidó Partizánok Szervezete vállalta magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom